Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Chlorofil w diecie i jego znaczenie dla funkcjonowania organizmu

Z roku na rok suplementy diety cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Mimo że składniki odżywcze są na wyciągnięcie ręki w standardowych produktach żywnościowych, często sięgamy po ich skondensowaną wersję w postaci tabletek, płynów, proszków czy ekstraktów. Jednym z popularniejszych przykładów ostatnich lat jest chlorofil. Na co pomaga? Czy faktycznie wykazuje prozdrowotne właściwości? W jakich produktach jest dostępny? Na te pytania odpowiadamy w naszym poradniku.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co to jest chlorofil;
  • czy chlorofil w diecie człowieka jest niezbędny;
  • czym charakteryzuje się chlorofil (działanie, zastosowanie, właściwości),
  • czy warto zastępować naturalnie występujący chlorofil suplementami diety.

Co to jest chlorofil?

Chlorofil to barwnik z grupy barwników porfirynowych, który odpowiada za intensywnie zielony kolor roślin, alg i cyjanobakterii. Jak zapewne dobrze pamiętasz ze szkoły, jest to jeden z najważniejszych składników umożliwiających fotosyntezę. Zielony barwnik pochłania energię słoneczną, niezbędną do reakcji między wodą i dwutlenkiem węgla, w wyniku czego powstają substancje odżywcze (cukry i białka) oraz tlen. Okazuje się, że nie tylko rośliny korzystają z dobrodziejstw chlorofilu – wpływa on pozytywnie również na zdrowie człowieka.

Chlorofil – właściwości zdrowotne

Ze względu na podobieństwo wzorów chemicznych chlorofilu i hemoglobiny, ten pierwszy jest często określany jako „zielona krew”. Co ciekawe, cecha ta znajduje zastosowanie praktyczne – wpływa na zwiększenie produkcji czerwonych krwinek, a więc wspomaga osoby cierpiące na niedokrwistość. Dzięki temu tkanki organizmu są lepiej dotlenione, co przekłada się na większą ilość energii. Chlorofil działa korzystnie nie tylko na układ krwionośny. Badania wykazały szereg innych właściwości zdrowotnych, m.in.:

  • zmniejszenia ryzyka rozwoju zakażeń,
  • skrócenie czasu trwania infekcji,
  • wsparcie funkcji organów odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu (nerek i wątroby),
  • ograniczenie rozwoju przewlekłych chorób cywilizacyjnych,
  • redukcja stresu,
  • obniżenie ciśnienia krwi.

Chlorofil – zastosowanie

Chlorofil jest polecany przede wszystkim osobom, które często odczuwają stres i zmęczenie, chcą zadbać o swoje samopoczucie lub mają problemy z niedokrwistością. To jednak nie jest pełen zakres możliwości jego wykorzystania. Ze względu na swoje cechy i właściwości składnik ten znalazł zastosowanie w wielu branżach. Najważniejsze to:

  • dietetyka – posiada szereg korzyści dla zdrowia człowieka,
  • farmaceutyka – przyspiesza gojenie ran i zmniejsza stany zapalne, dlatego jest składnikiem wielu maści,
  • przemysł spożywczy – wykorzystywany jako naturalny barwnik zup, sosów, a nawet lodów,
  • kosmetologia – ze względu na właściwości antyoksydacyjne neutralizuje wolne rodniki, które wpływają na proces starzenia się komórek i tkanek.

Chlorofil w diecie człowieka

Czy warto uzupełnić swoją codzienną dietę o chlorofil? Prawda jest taka, że niemal wszyscy to robimy. Zielona substancja jest bowiem pospolitym składnikiem warzyw – sałaty, szpinaku, jarmużu, natki pietruszki, brukselki, bazylii, brokułów czy zielonych oliwek. Jego największe ilości zapewniają świeże i surowe produkty – każda obróbka (rozdrabnianie, gotowanie, smażenie) zmniejsza zawartość chlorofilu. Cennym źródłem „zielonej krwi” są również tzw. superfoods, np. chlorella, spirulina czy młody jęczmień.

Chlorofil – niebezpieczny czy cudotwórczy?

Zielony barwnik roślinny jest całkowicie bezpieczny dla organizmu. Co więcej, naturalne produkty, które go zawierają, są zwykle bogate także w witaminy (przede wszystkim A, C i E), nienasycone kwasy tłuszczowe i cenne dla zdrowia mikroelementy, takie jak żelazo, wapń, potas czy magnez. Warto wspomnieć, że jarmuż, szpinak, rukola, sałata czy brokuły posiadają bardzo wysoką gęstość odżywczą, więc należy je uwzględnić w codziennej diecie. Chlorofil sam w sobie nie jest zatem szkodliwy, jednak decydując się na spożywanie go w formie suplementów, warto zwrócić szczególną uwagę na dokładny skład proszków czy płynów.

Chlorofil w płynie – na co pomaga?

Chlorofil w płynie czy kapsułkach wykazuje podobne właściwości jak ten zawarty w świeżych warzywach. Na uwagę zasługuje jednak fakt, że większość suplementów dostępnych na rynku zawiera chlorofilinę sodowo-miedziową, która jest pochodną chlorofilu. Nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, jednak zasadne jest pytanie o sens suplementacji, skoro chlorofil jest na wyciągnięcie ręki w każdym sklepie w postaci zdrowych i odżywczych warzyw.

Chlorofil a zdrowie człowieka – podsumowanie

Jednym z głównych składników zielonych roślin jest chlorofil. Właściwości prozdrowotne tej naturalnej substancji nie pozostawiają wątpliwości, że warto go uwzględnić w codziennej diecie. Nie wymaga to od Ciebie dużego wysiłku – wystarczy, że w Twoim jadłospisie znajdą się popularne i łatwo dostępne produkty, np. szpinak, sałata czy brokuły. Chlorofil do picia, w kapsułkach lub tabletkach jest również dostępny jako suplement diety. Suplementację warto jednak dobrze przemyśleć – warzywa bogate w chlorofil zawierają przecież wiele innych substancji odżywczych.

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0