Przy mikrofonie o mikrobiocie
Podcast „Przy mikrofonie o mikrobiocie” wyjaśnia jak najwięcej informacji, najnowszych doniesień naukowych i ciekawostek na temat badań dotyczących mikrobioty jelitowej. Poruszamy również tematy związane ze zdrowiem, zbilansowaną dietą, czy powiązaniami między jelitami a funkcjonowaniem całego organizmu. Rozmawiamy z wybitnymi ekspertami z branży. Zachęcamy do słuchania cyklicznych odcinków, w których co dwa tygodnie dostarczymy Tobie pigułkę wiedzy.
Odcinek 32 – Rola mikrobioty jelitowej w PCOS
Odcinek 31 – SIBO, low fodmap i dysbioza – dlaczego długotrwałe stosowanie low fodmap
jego długotrwałe stosowanie może mieć niekorzystne implikacje dla naszego zdrowia. Między innymi dlatego warto zawsze spojrzeć na problem całościowo i skonsultować swój problem z doświadczonym dietetykiem klinicznym, który pokieruje całą kuracją. W odcinku ekspertka Pani Marta Sakowska – dietetyczka kliniczna i trenerka zdrowia i żywienia opowiada
o SIBO oraz metodach walki z tą jednostką. Zapraszamy do wysłuchania.
Odcinek 30 – Czy istnieje uzależnienie od cukru?
Odcinek 29 – Dlaczego nie możemy schudnąć?
Odcinek 28 – Nawyki żywieniowe – jak wprowadzać trwałe zmiany?
Odcinek 27 – Jedzenie pod wpływem stresu
Odcinek 26 – Mikrobiota jelitowa a rozwój układu nerwowego dziecka
Odcinek 25 – Mikrobiota jelitowa a rozwój alergii i nietolerancji pokarmowych
Odcinek 24 – Rozszerzanie diety dziecka w aspekcie mikrobioty jelitowej
Odcinek 23 – Kształtowanie mikrobioty dziecka w okresie ciąży i połogu
Odcinek 22 – Mikrobiota jelitowa a nastrój
Odcinek 21 – Mikrobiota jelitowa a otyłość
Odcinek 20 – Najgorsze produkty dla zdrowia jelit
Odcinek 19 – Objawy zaburzeń mikrobioty jelit i ich skutki
Ekspertka – dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka Milena Nosek opowiada o tym jak rozpoznać, że nasze jelita nie funkcjonują prawidłowo. Podpowiada na jakie objawy zwracać szczególną uwagę i wyjaśnia jakie są konsekwencje zaburzeń mikrobioty jelitowej. Jest to podstawowa wiedza w zakresie tego co nam grozi, co powinno nas niepokoić. Dlatego przygotujcie kartkę i długopis, słuchajcie uważnie i notujcie. Zapraszamy!
Odcinek 18 – Jak wspierać odporność organizmu
Informacji o wsparciu naszej odporności szukamy zazwyczaj w okresie infekcyjnym, ale czy słusznie? Jak wspierać odporność każdego dnia, niezależnie od pory roku? O wsparciu układu immunologicznego opowiada ekspertka – dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Odcinek 17 – Wszystko o odpowiednim nawodnieniu organizmu
Podobno organizm ludzki składa się z wody w 75%, czy to właśnie dlatego woda jest tak ważna w naszej codzienności? Co jeszcze powinniśmy o niej wiedzieć? O wszystkich aspektach właściwego nawodnienia opowiada ekspertka – dietetyczka Aneta Łańcuchowska. Zapraszamy do wysłuchania.
Odcinek 16 – Żywność probiotyczna w codziennej diecie
Żywność probiotyczna czyli smaczne, popularne i zyskujące popularność produkty o właściwościach probiotycznych. Dr n. o zdr. Hanna Stolińska wyjaśnia czym jest żywność probiotyczna i dlaczego jest ona tak ważna dla naszego zdrowia.
Odcinek 15 – Sposób na przemycenie odpowiedniej ilości warzyw w diecie
W odcinku obalamy mity o warzywach. Jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie? Dlaczego czy warzywa mrożone to równie dobry wybór jak świeże, jeśli brakuje nam czasu? Czy gotowanie wpływa na zawartość witamin i składników mineralnych w warzywach? Na wszystkie pytania odpowiada ekspert nanobiome – Dr nauk o zdrowiu Hanna Stolińska.
Odcinek 14 – Błonnik pokarmowy. Czy zawsze jest naszym sprzymierzeńcem?
Odgrywa ważną rolę w regulacji metabolizmu i zapobieganiu przewlekłym chorobom układu pokarmowego. O kim mowa? O błonniku pokarmowym. Jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia i czy dostarczamy go wystarczająco w codziennej diecie? O to pytamy dr n. o zdr. Hannę Stolińską, dietetyka klinicznego.
Odcinek 13 – Różnorodność na talerzu
W nowej serii odcinków podkastu „Przy mikrofonie o mikrobiocie” skupimy się na tematach dotyczących żywienia. Na początek pod lupę weźmiemy O żywienie różnorodne, które pomaga również zadbać o różnorodność bakterii w jelitach. Czym kierować się, kiedy chcemy zadbać o zdrową dietę, ale kojarzy nam się ona z monotonią posiłków i ciągłym przygotowywaniem podobnych potraw? Między innymi na to pytanie odpowie nasza ekspertka dr Hanna Stolińska – dr nauk o zdrowiu i dietetyk kliniczny.
Odcinek 12 – Przeszczep mikrobioty jelitowej bez tajemnic
Przeszczep to dziś rozwinięta metoda leczenia, która ratuje pracjentom zdrowie, a często również życie. Tym, którzy zmagają się z ciężkimi dolegliwościami układu pokarmowego, w wielu przypadkach może pomóc przeszczep mikrobioty jelitowej, czyli przeszczep kału. Na czym polega ta metoda leczenia, kto może zakwalifikować się do takiego przeszczepu i jak wygląda przygotowanie do niego? M.in. na te pytania odpowiada dr hab. n. med Hanna Tomczak.
Odcinek 11 – O prebiotykach, synbiotykach i psychobiotykach
W kolejnym odcinku z pomocą dr hab. n. med. Hanny Tomczak przyglądamy się bliżej nieco mniej popularnym niż probiotyki, ale równie ważnym suplementom – prebiotykom, synbiotykom i psychobiotykom. Gdzie ich szukać, jaki mają wpływ na organizm, a szczególnie na mikrobiotę jelit? Posłuchajcie!
Odcinek 10 – Czy probiotyki są potrzebne każdemu?
W kolejnym odcinku podcastu z dr hab. n. med. Hanną Tomczak rozmawiamy o probiotykach – ich funkcjach i składzie a także o żywności probiotycznej.
Odcinek 9 – Antybiotyki bez tabu – o czym warto wiedzieć?
Są jednym z największych odkryć medycyny. Ratują zdrowie, a w niektórych sytuacjach również życie. Antybiotyki, bo o nich mowa, to dobrodziejstwo nauki, ale powinny być podawane ściśle pod kontrolą lekarza i według zaleceń. O tym, jakie jest działanie antybiotyków na organizm i jak wpływają na stan mikrobioty jelitowej rozmawiamy z ekspertką, dr hab. n. med. Hanną Tomczak, specjalistką w dziedzinie mikrobiologii.
Odcinek 8 – Zdrowie i choroby. Wszystko zaczyna się w jelitach
Wszystko zaczyna się w jelitach – czy tak jest faktycznie? Kiedy przychodzimy na świat, zaczyna się „programowanie” naszej mikrobioty, które ma wpływ na zdrowie i choroby w dorosłym życiu. Jakie są powiązania pomiędzy stanem mikrobiomu, a działaniem naszego organizmu? Czy ocena stanu mikrobioty może pomóc w diagnozowaniu przyczyn chorób, które trudno znaleźć? O tym w 8. odcinku podcastu „Przy mikrofonie o mikrobiocie” mówi prof. Łukasz Krych – profesor Uniwersytetu w Kopenhadze i inicjator projektu Nanobiome.
Odcinek 7 – Dlaczego im dokładniejsza wiedza o bakteriach, tym lepiej?
Kolejny odcinek podcastu porusza temat najdokładniejszej wiedzy o bakteriach, którą możemy pozyskać przy pomocy sekwencjowania. Jakie informacje zyskujemy dzięki identyfikowaniu bakterii aż do poziomu gatunku? Wyjaśnia to prof. Łukasz Krych, profesor Uniwersytetu Kopenhaskiego oraz inicjator projektu Nanobiome.
Odcinek 6 – Co wspólnego ma badanie mikrobioty z motoryzacją?
W tym odcinku poznamy bliżej metodę badawczą wykorzystywaną przy badaniu mikrobioty jelitowej, a przede wszystkim odpowiemy na tytułowe pytanie: Co wspólnego ma badanie mikrobioty jelitowej z motoryzacją? Szczegóły zdradzi nasz ekspert, prof. Łukasz Krych, profesor Uniwersytetu Kopenhaskiego oraz inicjator projektu Nanobiome.
Odcinek 5 – Sekwencjonowanie od I do III generacji
W tym odcinku garść historii dotyczącej sekwencjonowania i rozwoju metod badania ludzkiej mikrobioty jelitowej. Pomagamy wyjaśnić co sprawia, że całogenomowe sekwencjonowanie materiału genetycznego bakterii jest najdokładniejszą i najbardziej wydajną z obecnie dostępnych metod opisujących środowisko bakteryjne jelit. W tym odcinku o tajnikach analiz mikrobiomu opowiada profesor Uniwersytetu Kopenhaskiego Łukasz Krych.
Odcinek 4 – O bioróżnorodności, barierze i dysbiozie jelitowej
W czwartym odcinku podcastu, razem z dr n. med. Hanną Tomczak, wyjaśniamy pojęcie indeksu bioróżnorodności, opowiadamy, dlaczego tak ważną rolę pełni bariera jelitowa i kiedy pojawia się dysbioza jelitowa – co do niej prowadzi, jak się przed dysbiozą ustrzec?
Odcinek 3 – Czy bakterie jelitowe można podzielić na dobre i złe?
Dobroczynne, a może chorobotwórcze? Takie, o których obecność warto się starać i takie, które warto eliminować? Jakie bakterie zamieszkują nasze jelita? A może najważniejsza jest różnorodność? W naszym mikrobiomie jest trochę jak w kinie – przekonuje dr n. med. Hanna Tomczak, specjalistka w dziedzinie mikrobiologii. Zapraszamy do wysłuchania trzeciego odcinka.
Odcinek 2 – Poznajcie bliżej bakterie!
Mikrobiota i mikrobiom – czy te pojęcia oznaczają to samo? A może się różnią, a jeśli tak – to czym? Ile bakterii żyje w naszych jelitach? Co powinniśmy wiedzieć o bakteriach? Między innymi na te pytania odpowiadamy w drugim odcinku naszego podcastu, a eksperckich odpowiedzi udziela dr n. med. Hanna Tomczak, specjalistka w dziedzinie mikobiologii.
Odcinek 1 – Podstawowe pojęcia dotyczące mikrobioty jelitowej
Flora fizjologiczna, mikroflora, posiew, czy postulaty Kocha – to tylko niektóre pojęcia, które wyjaśniamy w pierwszym odcinku naszego podcastu. Zaczynamy odkrywać tematy związane z badaniami mikrobioty jelitowej, a pomaga nam w tym dr n. med. Hanna Tomczak, specjalistka w dziedzinie mikrobiologii.
Odcinek 31 – Czy istnieje uzależnienie od cukru?