Przy mikrofonie o mikrobiocie

Podcast „Przy mikrofonie o mikrobiocie” wyjaśnia jak najwięcej informacji, najnowszych doniesień naukowych i ciekawostek  na temat badań dotyczących mikrobioty jelitowej. Poruszamy również tematy związane ze zdrowiem, zbilansowaną dietą czy powiązaniami między jelitami a funkcjonowaniem całego organizmu. Rozmawiamy z wybitnymi ekspertami z branży. Zachęcamy do słuchania cyklicznych odcinków, w których co dwa tygodnie dostarczymy Tobie pigułkę wiedzy.

Odcinek 36 – Badania naukowe nad mikrobiomem jelitowym

W odcinku opowiadamy, nad czym aktualnie skupiają się badania naukowe w obszarze mikrobiomu jelitowego. Ekspert – lekarz i nauczyciel akademicki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, pasjonat mikrobioty jelitowej, naukowiec, założyciel i prezes zarządu Human Biome Institute dr n. med. Jarosław Biliński zdradza tajemnice planowanych wdrożeń leków, a nawet sztucznej mikrobioty jelitowej. Zachęcamy do wysłuchania tych pasjonujących ciekawostek.

Odcinek 35 – Odporność organizmu w aspekcie transplantacji mikrobioty jelitowej

Badania prowadzone przez Polskich naukowców wykazały, że pacjenci, którzy zostali poddani zabiegowi transplantacji mikrobioty jelitowej znacznie rzadziej chorują na pospolite infekcje. Jak wobec tego kształtuje się odporność naszego organizmu? Jaki mechanizm zachodzi pomiędzy jelitami a układem immunologicznym? Między innymi takie tematy poruszamy w odcinku naszego podcastu, a ekspertem, który odpowiada na nasze pytania jest dr n. med. Jarosław Biliński – lekarz i nauczyciel akademicki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, pasjonat mikrobioty jelitowej, naukowiec, założyciel i prezes zarządu Human Biome Institute. Zapraszamy do wysłuchania pasjonującej historii Pana Doktora oraz kulis badań naukowych nad transplantacją mikrobioty jelitowej.

Odcinek 34 – Mikrobiota jelitowa a niepłodność

Około 17,5% dorosłych osób na świecie doświadcza niepłodności. Ten wysoki odsetek zmobilizował nas do przyjrzenia się relacji między zdrowiem i kondycją jelit a właśnie niepłodnością. Okazuje się bowiem, że środowisko bakteryjne jelit również ma znaczący wpływ na to zaburzenie i to zarówno w przypadku kobiet jak i mężczyzn. Poprosiliśmy więc ekspertkę o kilka słów wyjasnień i porad w tym temacie. W odcinku rozmawiamy z dietetyczką kliniczną oraz trenerką zdrowia i żywienia Panią Martą Sakowską.

 

Odcinek 33 – Czym jest estrobolom? O relacji między hormonami a mikrobiotą jelit

Dobre samopoczucie i odpowiedni poziom energii, brak dotkliwych objawów napięcia przedmiesiączkowego, bezbolesne miesiączki, promienna cera, stabilna masa ciała czy nienaganne libido. Takie realia dla większości kobiet wydają się niemożliwe do osiągnięcia. Jednak czy słusznie? Czy istnieje sposób, aby doprowadzić do takiego stanu poprzez spożywaną żywność? W odcinku dowiedzie się jak dietą wspierać równowagę hormonalną swojego organizmu. Swoją wiedzą dzieli się z nami ekspertka – dietetyczka kliniczna oraz trenerka zdrowia i żywienia Pani Marta Sakowska. Zapraszamy.

 

 

Odcinek 32 – Rola mikrobioty jelitowej w PCOS

Zespół policystycznych jajników (PCOS) to jedno z najczęstszych kobiecych zaburzeń. Dotyczy nawet 4-12% kobiet w wieku rozrodczym. Jak to schorzenie oddziałuje na mikrobiotę jelitową oraz jak powinna wyglądać dieta kobiet cierpiących na PCOS? Wszystkie te kwestie wyjaśnia ekspertka – Pani Marta Sakowska – dietetyczka kliniczna oraz trenerka zdrowia i żywienia. Serdecznie zachęcamy do wysłuchania!

Odcinek 31 – SIBO, low fodmap i dysbioza – dlaczego długotrwałe stosowanie low fodmap

Dieta low fodmap to najczęściej stosowany model żywieniowy przy schorzeniu jakim jest SIBO. Jednak jak się okazuje
jego długotrwałe stosowanie może mieć niekorzystne implikacje dla naszego zdrowia. Między innymi dlatego warto zawsze spojrzeć na problem całościowo i skonsultować swój problem z doświadczonym dietetykiem klinicznym, który pokieruje całą kuracją. W odcinku ekspertka Pani Marta Sakowska – dietetyczka kliniczna i trenerka zdrowia i żywienia opowiada
o SIBO oraz metodach walki z tą jednostką. Zapraszamy do wysłuchania.

 

Odcinek 30 – Czy istnieje uzależnienie od cukru?

Każdy z nas uwielbia wysoko smakowite produkty spożywcze. To całkowicie normalne, że lubimy od czasu do czasu osłodzić sobie nieco dzień czymś słodkim. Jednak niekiedy po słodycze sięgamy bardzo często, nawet kilka razy dziennie. Tak częste spożywacznie cukru niestety ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i powinniśmy zdecydowanie przestrzgać się przed takim zachowaniem. Czy możemy jednak mówić o uzależnieniu od cukru? Jak uchronić się przed nadmiernym jego spożyciem? W tym temacie pomaga ekspertka – dietetyczka i psychodietetyczka, a także wykładowczyni akademicka i psycholożka zdrowia Pani Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk. Posłuchajcie odcinek!

Odcinek 29 – Dlaczego nie możemy schudnąć?

Na utratę masy ciała wpływa ujemny bilans energetyczny. Aby schudnąć należy więc spożywać mniej kilokalorii niż nasze dzienne zapotrzebowanie, najlepiej wspomagać się również aktywnością fizyczną, dzięki której dodatkowo spalamy kalorie. Pełni zaangażowania planujemy posiłki, wykonujemy odpowiednie ćwiczenia i czekamy na efekty. Jednak często efekty nie przybywają. Dlaczego? Jak możemy pomóc sobie w tej frustrującej sytuacji? Posłuchajcie co podpowiada eksperta – dietetyczka, psychodietetyczka oraz wykładowniczyni akademicka i psycholożka zdrowia Magdalena Hajkiewicz-Mielczniczuk. Miłego słuchania!

Odcinek 28 – Nawyki żywieniowe – jak wprowadzać trwałe zmiany?

Budowanie zdrowych nawyków żywieniowych nie zawsze jest łatwym zadaniem. W odcinku wzięliśmy więc na tapet wskazówki jak poradzić sobie w tym trudnym zdaniu. Krótko mówiąc – jak poradzić sobie z naszymi nawykami, na co zwracać uwagę i jak nagradzać się za nawet małe kroki. O tworzeniu zdrowych nawyków żywieniowych oraz dobrej relacji z jedzeniem i aktywnością fizyczną opowiada ekspertka – dietetyczka i psychodietetyczka, a także wykładowczyni akademicka i psycholożka zdrowia Pani Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk. Serdecznie zachęcamy do wysłuchania.

Odcinek 27 – Jedzenie pod wpływem stresu

W tym odcinku podcastu oderwiemy się na moment od mikrobioty jelitowej w ścisłym jej rozumieniu i porozmawiamy o nawykach żywieniowych oraz higienie jedzenia. Przede wszystkim omówimy aspekt jedzenia pod wpływem stresu. Dlaczego pod wpływem stresu spożywamy więcej pokarmów? Czy możemy się przed tym uchronić, a jeśli już dojdzie do objadania się podczas napięcia to jak z tym problemem walczyć? W tym temacie pomoże nam ekspertka – dietetyczka i psychodietetyczka, a także wykładowczyni akademicka i przyszłą psycholożka zdrowia Pani Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk. Posłuchajcie!

Odcinek 26 – Mikrobiota jelitowa a rozwój układu nerwowego dziecka

Czy mikrobiota jelitowa dziecka we wczesnym okresie życia może mieć wpływ na dalsze kształtowanie się jego układu nerwowego? Okazuje się, że tak. W odcinku opowiadamy o współpracy pomiędzy jelitem a mózgiem i wyjaśniamy wiele aspektów dotyczących wsparcia układu nerwowego poprzez modulację środowiska bakteryjnego jelita. Do rozmowy zaprosiliśmy ekspertkę – dietetyczkę kliniczną i pracowniczkę Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Panią Adę Adamczak. Zachęcamy do wysłuchania.

Odcinek 25 – Mikrobiota jelitowa a rozwój alergii i nietolerancji pokarmowych

W odcinku wyjaśniamy wszelkie aspekty związane z alergiami pokarmowymi oraz nietolerancjami pokarmowymi. Opowiadamy również o ich powiązaniu ze stanem mikrobioty jelitowej i sposobie prawidłowego rozpoznania. Na wszystkie pytania odpowiada ekspertka – dietetyczka kliniczna i pracowniczka Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Ada Adamczak. Miłego słuchania!

Odcinek 24 – Rozszerzanie diety dziecka w aspekcie mikrobioty jelitowej

Jak stopniowo rozszerzać dietę dziecka w pierwszych latach życia? Dlaczego karmienie responsywne oraz prawidłowa regulacja apetytu u dziecka są tak ważne? Jakie znaczenie ma konsystencja podawanych dzieciom posiłków? Te i inne pytania zorientowane w temacie rozszerzania diety dzieci zadaliśmy ekspertce – dietetyczce klinicznej i pracowniczce Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych – Pani Adzie Adamczak. Zapraszamy do wysłuchania

Odcinek 23 – Kształtowanie mikrobioty dziecka w okresie ciąży i połogu

W odcinku poruszamy temat ciąży i karmienia piersią w kontekście mikrobioty jelitowej dziecka. Do wysłuchania zachęcamy więc szczególnie wszystkie mamy i przyszłe mamy. Będzie to świetna okazja, aby dowiedzieć się jakie aspekty diety kobiety spodziewającej się dziecka są najważniejsze, których produktów szczególnie unikać, w jaki sposób dieta mamy oddziałuje na zdrowie dziecka oraz dlaczego karmienie piersią jest tak istotne. W odcinku rozmawiamy z ekspertką – dietetyczką i pracowniczką Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych – Adą Adamczak. Zapraszamy!

Odcinek 22 – Mikrobiota jelitowa a nastrój

Najnowsze doniesienia wskazują. że depresja dotyka coraz większą liczbę dorosłych. Czy zachorowalność na tę chorobę może mieć związek z kompozycją mikrobioty jelitowej? W jaki sposób chronić swój stan psychiczny poprzez odżywianie? O wszystkich tych aspektach opowiada eksperta – dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka Milena Nosek. Posłuchajcie czym jest zestresowane jelito i poznajcie wskazówki dotyczące dbałości o swój nastrój naszej ekspertki.

Odcinek 21 – Mikrobiota jelitowa a otyłość

Problem otyłości sięga tak dużej skali, że Światowa Organizacja Zdrowia już dawno zaczęła mówić o ogólnoświatowej epidemii otyłości. Jednak niestety wciąż pomijany jest temat powiązania tej choroby z kwestią mikrobioty jelitowej człowieka. Natomiast jak się okazju jest to kwestia bardzo istotna i może okazać się niezwykle pomocna w leczeniu, ale i także w prewencji otyłości. Dokładniej o związku otyłości z kondycją mikrobioty jelitowej rozmawiamy z ekspertką – dietetyczką kliniczną i psychodietetyczką Mileną Nosek. Zachęcamy do wysłuchania!

Odcinek 20 – Najgorsze produkty dla zdrowia jelit

Co wpływa na to, że niektóre z produktów spożywczych nazywami bezwględnie szkodliwymi? Otóż bardzo często wpływają na to konkretne składniki, które po prostu zawierają dane produkty. Jakie są to składniki? Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o produktach szkodliwych dla naszego zdrowia i jak sobie poradzić z unikaniem takich produktów? O wszystkie te aspekty pytamy ekspertkę – dietetyczkę kliniczną i psychodietetyczkę Milenę Nosek. Zapraszamy do wysłuchania.

Odcinek 19 – Objawy zaburzeń mikrobioty jelit i ich skutki

Ekspertka – dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka Milena Nosek opowiada o tym jak rozpoznać, że nasze jelita nie funkcjonują prawidłowo. Podpowiada na jakie objawy zwracać szczególną uwagę i wyjaśnia jakie są konsekwencje zaburzeń mikrobioty jelitowej. Jest to podstawowa wiedza w zakresie tego co nam grozi, co powinno nas niepokoić. Dlatego przygotujcie kartkę i długopis, słuchajcie uważnie i notujcie. Zapraszamy!

Odcinek 18 – Jak wspierać odporność organizmu

Informacji o wsparciu naszej odporności szukamy zazwyczaj w okresie infekcyjnym, ale czy słusznie? Jak wspierać odporność każdego dnia, niezależnie od pory roku? O wsparciu układu immunologicznego opowiada ekspertka – dietetyczka Aneta Łańcuchowska.

Odcinek 17 – Wszystko o odpowiednim nawodnieniu organizmu

Podobno organizm ludzki składa się z wody w 75%, czy to właśnie dlatego woda jest tak ważna w naszej codzienności? Co jeszcze powinniśmy o niej wiedzieć? O wszystkich aspektach właściwego nawodnienia opowiada ekspertka – dietetyczka Aneta Łańcuchowska. Zapraszamy do wysłuchania.

Odcinek 16 – Żywność probiotyczna w codziennej diecie

Żywność probiotyczna czyli smaczne, popularne i zyskujące popularność produkty o właściwościach probiotycznych. Dr n. o zdr. Hanna Stolińska wyjaśnia czym jest żywność probiotyczna i dlaczego jest ona tak ważna dla naszego zdrowia.

Odcinek 15 – Sposób na przemycenie odpowiedniej ilości warzyw w diecie

W odcinku obalamy mity o warzywach. Jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie? Dlaczego czy warzywa mrożone to równie dobry wybór jak świeże, jeśli brakuje nam czasu? Czy gotowanie wpływa na zawartość witamin i składników mineralnych w warzywach? Na wszystkie pytania odpowiada ekspert nanobiome – Dr nauk o zdrowiu Hanna Stolińska.

Odcinek 14 – Błonnik pokarmowy. Czy zawsze jest naszym sprzymierzeńcem?

Odgrywa ważną rolę w regulacji metabolizmu i zapobieganiu przewlekłym chorobom układu pokarmowego. O kim mowa? O błonniku pokarmowym. Jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia i czy dostarczamy go wystarczająco w codziennej diecie? O to pytamy dr n. o zdr. Hannę Stolińską, dietetyka klinicznego.

Odcinek 13 – Różnorodność na talerzu

W nowej serii odcinków podkastu „Przy mikrofonie o mikrobiocie” skupimy się na tematach dotyczących żywienia. Na początek pod lupę weźmiemy O żywienie różnorodne, które pomaga również zadbać o różnorodność bakterii w jelitach. Czym kierować się, kiedy chcemy zadbać o zdrową dietę, ale kojarzy nam się ona z monotonią posiłków i ciągłym przygotowywaniem podobnych potraw? Między innymi na to pytanie odpowie nasza ekspertka dr Hanna Stolińska – dr nauk o zdrowiu i dietetyk kliniczny.

Odcinek 12 – Przeszczep mikrobioty jelitowej bez tajemnic

Przeszczep to dziś rozwinięta metoda leczenia, która ratuje pracjentom zdrowie, a często również życie. Tym, którzy zmagają się z ciężkimi dolegliwościami układu pokarmowego, w wielu przypadkach może pomóc przeszczep mikrobioty jelitowej, czyli przeszczep kału. Na czym polega ta metoda leczenia, kto może zakwalifikować się do takiego przeszczepu i jak wygląda przygotowanie do niego? M.in. na te pytania odpowiada dr hab. n. med Hanna Tomczak.

Odcinek 11 – O prebiotykach, synbiotykach i psychobiotykach

W kolejnym odcinku z pomocą dr hab. n. med. Hanny Tomczak przyglądamy się bliżej nieco mniej popularnym niż probiotyki, ale równie ważnym suplementom – prebiotykom, synbiotykom i psychobiotykom. Gdzie ich szukać, jaki mają wpływ na organizm, a szczególnie na mikrobiotę jelit? Posłuchajcie!

Odcinek 10 – Czy probiotyki są potrzebne każdemu?

W kolejnym odcinku podcastu z dr hab. n. med. Hanną Tomczak rozmawiamy o probiotykach – ich funkcjach i składzie a także o żywności probiotycznej.

Odcinek 9 – Antybiotyki bez tabu – o czym warto wiedzieć?

Są jednym z największych odkryć medycyny. Ratują zdrowie, a w niektórych sytuacjach również życie. Antybiotyki, bo o nich mowa, to dobrodziejstwo nauki, ale powinny być podawane ściśle pod kontrolą lekarza i według zaleceń. O tym, jakie jest działanie antybiotyków na organizm i jak wpływają na stan mikrobioty jelitowej rozmawiamy z ekspertką, dr hab. n. med. Hanną Tomczak, specjalistką w dziedzinie mikrobiologii.

Odcinek 8 – Zdrowie i choroby. Wszystko zaczyna się w jelitach

Wszystko zaczyna się w jelitach – czy tak jest faktycznie? Kiedy przychodzimy na świat, zaczyna się „programowanie” naszej mikrobioty, które ma wpływ na zdrowie i choroby w dorosłym życiu. Jakie są powiązania pomiędzy stanem mikrobiomu, a działaniem naszego organizmu? Czy ocena stanu mikrobioty może pomóc w diagnozowaniu przyczyn chorób, które trudno znaleźć? O tym w 8. odcinku podcastu „Przy mikrofonie o mikrobiocie” mówi prof. Łukasz Krych – profesor Uniwersytetu w Kopenhadze i inicjator projektu Nanobiome.

Odcinek 7 – Dlaczego im dokładniejsza wiedza o bakteriach, tym lepiej?

Kolejny odcinek podcastu porusza temat najdokładniejszej wiedzy o bakteriach, którą możemy pozyskać przy pomocy sekwencjowania. Jakie informacje zyskujemy dzięki identyfikowaniu bakterii aż do poziomu gatunku? Wyjaśnia to prof. Łukasz Krych, profesor Uniwersytetu Kopenhaskiego oraz inicjator projektu Nanobiome. 

Odcinek 6 – Co wspólnego ma badanie mikrobioty z motoryzacją?

W tym odcinku poznamy bliżej metodę badawczą wykorzystywaną przy badaniu mikrobioty jelitowej, a przede wszystkim odpowiemy na tytułowe pytanie: Co wspólnego ma badanie mikrobioty jelitowej z motoryzacją? Szczegóły zdradzi nasz ekspert, prof. Łukasz Krych, profesor Uniwersytetu Kopenhaskiego oraz inicjator projektu Nanobiome.

Odcinek 5 – Sekwencjonowanie od I do III generacji

W tym odcinku garść historii dotyczącej sekwencjonowania i rozwoju metod badania ludzkiej mikrobioty jelitowej. Pomagamy wyjaśnić co sprawia, że całogenomowe sekwencjonowanie materiału genetycznego bakterii jest najdokładniejszą i najbardziej wydajną z obecnie dostępnych metod opisujących środowisko bakteryjne jelit. W tym odcinku o tajnikach analiz mikrobiomu opowiada profesor Uniwersytetu Kopenhaskiego Łukasz Krych.

Odcinek 4 – O bioróżnorodności, barierze i dysbiozie jelitowej

W czwartym odcinku podcastu, razem z dr n. med. Hanną Tomczak, wyjaśniamy pojęcie indeksu bioróżnorodności, opowiadamy, dlaczego tak ważną rolę pełni bariera jelitowa i kiedy pojawia się dysbioza jelitowa – co do niej prowadzi, jak się przed dysbiozą ustrzec?

Odcinek 3 – Czy bakterie jelitowe można podzielić na dobre i złe?

Dobroczynne, a może chorobotwórcze? Takie, o których obecność warto się starać i takie, które warto eliminować? Jakie bakterie zamieszkują nasze jelita? A może najważniejsza jest różnorodność? W naszym mikrobiomie jest trochę jak w kinie – przekonuje dr n. med. Hanna Tomczak, specjalistka w dziedzinie mikrobiologii. Zapraszamy do wysłuchania trzeciego odcinka.

Odcinek 2 – Poznajcie bliżej bakterie!

Mikrobiota i mikrobiom – czy te pojęcia oznaczają to samo? A może się różnią, a jeśli tak – to czym? Ile bakterii żyje w naszych jelitach? Co powinniśmy wiedzieć o bakteriach? Między innymi na te pytania odpowiadamy w drugim odcinku naszego podcastu, a eksperckich odpowiedzi udziela dr n. med. Hanna Tomczak, specjalistka w dziedzinie mikobiologii.

Odcinek 1 – Podstawowe pojęcia dotyczące mikrobioty jelitowej

Flora fizjologiczna, mikroflora, posiew, czy postulaty Kocha – to tylko niektóre pojęcia, które wyjaśniamy w pierwszym odcinku naszego podcastu. Zaczynamy odkrywać tematy związane z badaniami mikrobioty jelitowej, a pomaga nam w tym dr n. med. Hanna Tomczak, specjalistka w dziedzinie mikrobiologii.