Przy mikrofonie o mikrobiocie

Podcast „Przy mikrofonie o mikrobiocie” wyjaśnia jak najwięcej informacji, najnowszych doniesień naukowych i ciekawostek  na temat badań dotyczących mikrobioty jelitowej. Zachęcamy do słuchania cyklicznych odcinków, w których eksperci co dwa tygodnie dostarczą Ci pigułkę wiedzy.

Odcinek 21 – Mikrobiota jelitowa a otyłość

Problem otyłości sięga tak dużej skali, że Światowa Organizacja Zdrowia już dawno zaczęła mówić o ogólnoświatowej epidemii otyłości. Jednak niestety wciąż pomijany jest temat powiązania tej choroby z kwestią mikrobioty jelitowej człowieka. Natomiast jak się okazju jest to kwestia bardzo istotna i może okazać się niezwykle pomocna w leczeniu, ale i także w prewencji otyłości. Dokładniej o związku otyłości z kondycją mikrobioty jelitowej rozmawiamy z ekspertką – dietetyczką kliniczną i psychodietetyczką Mileną Nosek. Zachęcamy do wysłuchania!

Odcinek 20 – Najgorsze produkty dla zdrowia jelit

Co wpływa na to, że niektóre z produktów spożywczych nazywami bezwględnie szkodliwymi? Otóż bardzo często wpływają na to konkretne składniki, które po prostu zawierają dane produkty. Jakie są to składniki? Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o produktach szkodliwych dla naszego zdrowia i jak sobie poradzić z unikaniem takich produktów? O wszystkie te aspekty pytamy ekspertkę – dietetyczkę kliniczną i psychodietetyczkę Milenę Nosek. Zapraszamy do wysłuchania.

Odcinek 19 – Objawy zaburzeń mikrobioty jelit i ich skutki

Ekspertka – dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka Milena Nosek opowiada o tym jak rozpoznać, że nasze jelita nie funkcjonują prawidłowo. Podpowiada na jakie objawy zwracać szczególną uwagę i wyjaśnia jakie są konsekwencje zaburzeń mikrobioty jelitowej. Jest to podstawowa wiedza w zakresie tego co nam grozi, co powinno nas niepokoić. Dlatego przygotujcie kartkę i długopis, słuchajcie uważnie i notujcie. Zapraszamy!

Odcinek 18 – Jak wspierać odporność organizmu

Informacji o wsparciu naszej odporności szukamy zazwyczaj w okresie infekcyjnym, ale czy słusznie? Jak wspierać odporność każdego dnia, niezależnie od pory roku? O wsparciu układu immunologicznego opowiada ekspertka – dietetyczka Aneta Łańcuchowska.

Odcinek 17 – Wszystko o odpowiednim nawodnieniu organizmu

Podobno organizm ludzki składa się z wody w 75%, czy to właśnie dlatego woda jest tak ważna w naszej codzienności? Co jeszcze powinniśmy o niej wiedzieć? O wszystkich aspektach właściwego nawodnienia opowiada ekspertka – dietetyczka Aneta Łańcuchowska. Zapraszamy do wysłuchania.

Odcinek 16 – Żywność probiotyczna w codziennej diecie

Żywność probiotyczna czyli smaczne, popularne i zyskujące popularność produkty o właściwościach probiotycznych. Dr n. o zdr. Hanna Stolińska wyjaśnia czym jest żywność probiotyczna i dlaczego jest ona tak ważna dla naszego zdrowia.

Odcinek 15 – Sposób na przemycenie odpowiedniej ilości warzyw w diecie

W odcinku obalamy mity o warzywach. Jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie? Dlaczego czy warzywa mrożone to równie dobry wybór jak świeże, jeśli brakuje nam czasu? Czy gotowanie wpływa na zawartość witamin i składników mineralnych w warzywach? Na wszystkie pytania odpowiada ekspert nanobiome – Dr nauk o zdrowiu Hanna Stolińska.

Odcinek 14 – Błonnik pokarmowy. Czy zawsze jest naszym sprzymierzeńcem?

Odgrywa ważną rolę w regulacji metabolizmu i zapobieganiu przewlekłym chorobom układu pokarmowego. O kim mowa? O błonniku pokarmowym. Jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia i czy dostarczamy go wystarczająco w codziennej diecie? O to pytamy dr n. o zdr. Hannę Stolińską, dietetyka klinicznego.

Odcinek 13 – Różnorodność na talerzu

W nowej serii odcinków podkastu „Przy mikrofonie o mikrobiocie” skupimy się na tematach dotyczących żywienia. Na początek pod lupę weźmiemy O żywienie różnorodne, które pomaga również zadbać o różnorodność bakterii w jelitach. Czym kierować się, kiedy chcemy zadbać o zdrową dietę, ale kojarzy nam się ona z monotonią posiłków i ciągłym przygotowywaniem podobnych potraw? Między innymi na to pytanie odpowie nasza ekspertka dr Hanna Stolińska – dr nauk o zdrowiu i dietetyk kliniczny.

Odcinek 12 – Przeszczep mikrobioty jelitowej bez tajemnic

Przeszczep to dziś rozwinięta metoda leczenia, która ratuje pracjentom zdrowie, a często również życie. Tym, którzy zmagają się z ciężkimi dolegliwościami układu pokarmowego, w wielu przypadkach może pomóc przeszczep mikrobioty jelitowej, czyli przeszczep kału. Na czym polega ta metoda leczenia, kto może zakwalifikować się do takiego przeszczepu i jak wygląda przygotowanie do niego? M.in. na te pytania odpowiada dr hab. n. med Hanna Tomczak.

Odcinek 11 – O prebiotykach, synbiotykach i psychobiotykach

W kolejnym odcinku z pomocą dr hab. n. med. Hanny Tomczak przyglądamy się bliżej nieco mniej popularnym niż probiotyki, ale równie ważnym suplementom – prebiotykom, synbiotykom i psychobiotykom. Gdzie ich szukać, jaki mają wpływ na organizm, a szczególnie na mikrobiotę jelit? Posłuchajcie!

Odcinek 10 – Czy probiotyki są potrzebne każdemu?

W kolejnym odcinku podcastu z dr hab. n. med. Hanną Tomczak rozmawiamy o probiotykach – ich funkcjach i składzie a także o żywności probiotycznej.

Odcinek 9 – Antybiotyki bez tabu – o czym warto wiedzieć?

Są jednym z największych odkryć medycyny. Ratują zdrowie, a w niektórych sytuacjach również życie. Antybiotyki, bo o nich mowa, to dobrodziejstwo nauki, ale powinny być podawane ściśle pod kontrolą lekarza i według zaleceń. O tym, jakie jest działanie antybiotyków na organizm i jak wpływają na stan mikrobioty jelitowej rozmawiamy z ekspertką, dr hab. n. med. Hanną Tomczak, specjalistką w dziedzinie mikrobiologii.

Odcinek 8 – Zdrowie i choroby. Wszystko zaczyna się w jelitach

Wszystko zaczyna się w jelitach – czy tak jest faktycznie? Kiedy przychodzimy na świat, zaczyna się „programowanie” naszej mikrobioty, które ma wpływ na zdrowie i choroby w dorosłym życiu. Jakie są powiązania pomiędzy stanem mikrobiomu, a działaniem naszego organizmu? Czy ocena stanu mikrobioty może pomóc w diagnozowaniu przyczyn chorób, które trudno znaleźć? O tym w 8. odcinku podcastu „Przy mikrofonie o mikrobiocie” mówi prof. Łukasz Krych – profesor Uniwersytetu w Kopenhadze i inicjator projektu Nanobiome.

Odcinek 7 – Dlaczego im dokładniejsza wiedza o bakteriach, tym lepiej?

Kolejny odcinek podcastu porusza temat najdokładniejszej wiedzy o bakteriach, którą możemy pozyskać przy pomocy sekwencjowania. Jakie informacje zyskujemy dzięki identyfikowaniu bakterii aż do poziomu gatunku? Wyjaśnia to prof. Łukasz Krych, profesor Uniwersytetu Kopenhaskiego oraz inicjator projektu Nanobiome. 

Odcinek 6 – Co wspólnego ma badanie mikrobioty z motoryzacją?

W tym odcinku poznamy bliżej metodę badawczą wykorzystywaną przy badaniu mikrobioty jelitowej, a przede wszystkim odpowiemy na tytułowe pytanie: Co wspólnego ma badanie mikrobioty jelitowej z motoryzacją? Szczegóły zdradzi nasz ekspert, prof. Łukasz Krych, profesor Uniwersytetu Kopenhaskiego oraz inicjator projektu Nanobiome.

Odcinek 5 – Sekwencjonowanie od I do III generacji

W tym odcinku garść historii dotyczącej sekwencjonowania i rozwoju metod badania ludzkiej mikrobioty jelitowej. Pomagamy wyjaśnić co sprawia, że całogenomowe sekwencjonowanie materiału genetycznego bakterii jest najdokładniejszą i najbardziej wydajną z obecnie dostępnych metod opisujących środowisko bakteryjne jelit. W tym odcinku o tajnikach analiz mikrobiomu opowiada profesor Uniwersytetu Kopenhaskiego Łukasz Krych.

Odcinek 4 – O bioróżnorodności, barierze i dysbiozie jelitowej

W czwartym odcinku podcastu, razem z dr n. med. Hanną Tomczak, wyjaśniamy pojęcie indeksu bioróżnorodności, opowiadamy, dlaczego tak ważną rolę pełni bariera jelitowa i kiedy pojawia się dysbioza jelitowa – co do niej prowadzi, jak się przed dysbiozą ustrzec?

Odcinek 3 – Czy bakterie jelitowe można podzielić na dobre i złe?

Dobroczynne, a może chorobotwórcze? Takie, o których obecność warto się starać i takie, które warto eliminować? Jakie bakterie zamieszkują nasze jelita? A może najważniejsza jest różnorodność? W naszym mikrobiomie jest trochę jak w kinie – przekonuje dr n. med. Hanna Tomczak, specjalistka w dziedzinie mikrobiologii. Zapraszamy do wysłuchania trzeciego odcinka.

Odcinek 2 – Poznajcie bliżej bakterie!

Mikrobiota i mikrobiom – czy te pojęcia oznaczają to samo? A może się różnią, a jeśli tak – to czym? Ile bakterii żyje w naszych jelitach? Co powinniśmy wiedzieć o bakteriach? Między innymi na te pytania odpowiadamy w drugim odcinku naszego podcastu, a eksperckich odpowiedzi udziela dr n. med. Hanna Tomczak, specjalistka w dziedzinie mikobiologii.

Odcinek 1 – Podstawowe pojęcia dotyczące mikrobioty jelitowej

Flora fizjologiczna, mikroflora, posiew, czy postulaty Kocha – to tylko niektóre pojęcia, które wyjaśniamy w pierwszym odcinku naszego podcastu. Zaczynamy odkrywać tematy związane z badaniami mikrobioty jelitowej, a pomaga nam w tym dr n. med. Hanna Tomczak, specjalistka w dziedzinie mikrobiologii.