Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej
Wielu z nas sądzi, że migrena jest jednoznaczna z bólem głowy. Jednak każdy, kto chociaż raz jej doświadczył, nie zgodzi się z tym stwierdzeniem. Dolegliwości jej towarzyszące są bardzo charakterystyczne, a oprócz bólu, pojawiają się też inne, przykre objawy. Jednak niewielu z nas wie, że niektóre produkty spożywcze mogą nasilać lub wyzwalać jej ataki. Zatem co jeść by walczyć z migreną?
Migrena jest zaburzeniem neurologicznym, które zazwyczaj objawia się zwykle jako umiarkowany lub silny, pulsujący ból odczuwany po jednej stronie głowy. Ból głowy może pojawiać się w epizodach, a czasami towarzyszą mu również nudności, wymioty, czy też wrażliwość na światło i dźwięk. Migrena to dość częsta przypadłość, która dotyka co 5 kobietę i co 15 mężczyznę. U niektórych osób ataki pojawiają się często, nawet kilka razy w tygodniu. U innych, mogą pojawiać się od czasu do czasu, a pomiędzy poszczególnymi napadami mogą upłynąć lata.
Migrena u każdego przebiega inaczej. U wielu osób dzieje się to etapami. Dolegliwości mogą trwać od kilku godzin do nawet 3 dni. Etapy te mogą obejmować:
Badania wskazują, że migrena może być dziedziczna, więc jednym z powodów mogą być czynniki genetyczne. Inne, typowe wyzwalacze, które powodują migrenę to m.in.:
Dodatkowo, niektóre produkty spożywcze oraz sposób żywienia mogą wpływać na występowanie migren np.:
Niestety, nie ma obecnie lekarstwa na migrenowe bóle głowy. Istnieją jednak sposoby radzenia sobie z chorobą:
Wprowadzenie zmian w diecie może być kolejnym sposobem radzenia sobie z migreną oraz dolegliwościami w niej występującymi. Podstawowym zaleceniem jest ograniczenie produktów wymienionych powyżej, mogących nasilać lub wywoływać ataki. Należy jednak pamiętać, że ich tolerancja jest indywidualna – nie u każdego chorego wszystkie te produkty będą wpływać na migrenę. Dlatego właśnie dieta powinna być dobrana pod preferencje i dolegliwości chorego. Warto rozważyć również zmiany sposobu odżywiania takie jak:
Migrena to poważne schorzenie układu nerwowego, która może znacząco pogarszać samopoczucie i zdrowie osób na nie cierpiących. Pomimo różnego nasilenia, objawy mogą trwać przez wiele godzin lub nawet dni i wpływać na codzienne funkcjonowanie. Pomimo, że nie ma leku na migrenę, to pewne zmiany stylu życia mogą wpłynąć na rzadsze występowanie objawów i ataków. Należy do nich między innymi modyfikacja diety. Bardzo często konieczne będzie ograniczenie produktów wyzwalających ataki, takich jak czekolada, kofeina, alkohol, sery dojrzewające, produkty wędzone czy przetworzone. Warto również zadbać o odpowiednie spożycie magnezu oraz kwasów omega-3. Do diety powinno się włączyć produkty świeże, nieprzetworzone o niskim indeksie glikemicznym.