Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej
Witaminy to niezbędny element naszej diety. To związki organiczne, które mimo, że są wymagane w niewielkich ilościach, wywierają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Odgrywają kluczową rolę w organizacji niezliczonych procesów fizjologicznych, służą jako kofaktory i regulatory reakcji enzymatycznych, modulują szlaki metaboliczne, reakcje odpornościowe oraz różne reakcje biochemiczne. Wśród nich, witaminy z grupy B stanową ważne i liczne grono. Co ciekawe, pierwsza witamina, należąca właśnie do witamin z grupy B, została wynaleziona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913 roku.
Witaminy z grupy B to zestaw związków rozpuszczalnych w wodzie. Ludzkie komórki nie są w stanie ich produkować, dlatego musimy je pozyskiwać wraz z pokarmem. Co ciekawe, niektóre bakterie zamieszkujące w naszych jelitach mogą produkować witaminy z grupy B. Niestety organizm człowieka nie jest w stanie zapewnić sobie ich odpowiedniej podaży bazując na produkcji bakteryjnej. Mikrobiota jelitowa produkuje je głównie na swój użytek. Dlatego tak ważna jest odpowiednia, zbilansowana i różnorodna dieta. W przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, witaminy rozpuszczalne w wodzie (czyli wszystkie witaminy z grupy B) na ogół nie są magazynowane w organizmie. Z tego powodu należy starać się regularnie uzupełniać je w swojej diecie. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie usuwany jest wraz z moczem, więc ryzyko przedawkowania jest bardzo niskie, o ile nie stosuje się nadmiernej, niepoprawnej suplementacji.
Do witamin należących do tej grupy zaliczamy: