Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej
Witaminy to podstawowe mikroelementy, które są niezbędne do funkcjonowania ludzkiego organizmu. Niewielkie ilości witamin są wymagane w naszej diecie, aby wspomagać wzrost tkanek, podział komórek i utrzymanie zdrowia organizmu. Większość witamin (w tym te z grupy B oraz witamina C) są rozpuszczalne w wodzie. Natomiast witaminy A, D, E i K należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że rozpuszczają się w tłuszczu i są wchłaniane oraz transportowane w sposób podobny do niego. Witaminy A, D, E i K występują w największej ilości w pokarmach o wysokiej zawartości tłuszczu i są znacznie lepiej wchłaniane do krwiobiegu, gdy są spożywane wraz z tłuszczem. Dodatkowo są magazynowane w organizmie, głównie w wątrobie i tkance tłuszczowej. Z racji tego, że ich zawartość w organizmie może się regularnie zwiększać, prowadzić to może do hiperwitaminozy i toksyczności, jeśli witaminy te są spożywane w nadmiernych ilościach. Jednak dzieje się tak najczęściej w przypadku brania nieodpowiednich suplementów lub ich nadużywania, a nie w przypadku regularnego spożywania żywności bogatej w te witaminy.
• Funkcje: Witamina A nie jest pojedynczą witaminą, ale zbiorem związków zwanych retinoidami. Jedna z głównych funkcji witaminy polega na promowaniu optymalnego widzenia. W siatkówce, witamina A jest kluczowym składnikiem rodopsyny, pigmentu niezbędnego do widzenia przy słabym świetle i barw. Oprócz swojej roli związanej z widzeniem, witamina A jest integralną częścią zdrowia i funkcjonowania tkanek nabłonkowych, przyczyniając się do utrzymania skóry, błon śluzowych oraz dróg pokarmowych i oddechowych. Ponadto wspiera układ odpornościowy, pomagając w obronie organizmu przed infekcjami. Jest też antyoksydantem.
• Skutki niedoboru: Niedobór witaminy A może objawiać się na kilka sposobów, wpływając zarówno na wzrok, jak i ogólny stan zdrowia. Niedobór prowadzi do ślepoty nocnej, w której upośledzona jest zdolność przystosowania się do warunków słabego oświetlenia. Dojść może też do wysuszenia i stwardnienia rogówki, co może prowadzić do ślepoty. Poza problemami związanymi ze wzrokiem, niedobór witaminy A może zagrozić integralności tkanek nabłonkowych oraz prowadzić może do problemów skórnych, zaburzeń wzrostu i upośledzenia funkcji odpornościowej, powodując zwiększoną podatność na infekcje.
• Źródła w pożywieniu: Niektóre produkty spożywcze dostarczają retinoli, które organizm może wykorzystać bezpośrednio jako witaminę A. Inne dostarczają prowitaminę A – związki, które organizm przekształca w witaminę A, np. beta-karoten. Bogatym źródłem retinolu są: wątroba, oleje rybne, produkty mleczne i jaja. Z kolei karotenoidy (takie jak beta-karoten) można znaleźć w kolorowych owocach i warzywach: marchwi, słodkich ziemniakach, szpinaku, jarmużu, pomidorach, papryce, dyni czy w morelach.