Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Co jeść gdy boli głowa – migrena a dieta

Wielu z nas sądzi, że migrena jest jednoznaczna z bólem głowy. Jednak każdy, kto chociaż raz jej doświadczył, nie zgodzi się z tym stwierdzeniem. Dolegliwości jej towarzyszące są bardzo charakterystyczne, a oprócz bólu, pojawiają się też inne, przykre objawy. Jednak niewielu z nas wie, że niektóre produkty spożywcze mogą nasilać lub wyzwalać jej ataki. Zatem co jeść by walczyć z migreną?

Co to jest migrena?

Migrena jest zaburzeniem neurologicznym, które zazwyczaj objawia się zwykle jako  umiarkowany lub silny, pulsujący ból odczuwany po jednej stronie głowy. Ból głowy może pojawiać się w epizodach, a czasami towarzyszą mu również nudności, wymioty, czy też wrażliwość na światło i dźwięk. Migrena to dość częsta przypadłość, która dotyka co 5 kobietę i co 15 mężczyznę. U niektórych osób ataki pojawiają się często, nawet kilka razy w tygodniu. U innych, mogą pojawiać się od czasu do czasu, a pomiędzy poszczególnymi napadami mogą upłynąć lata.

Jak rozpoznać migrenę – objawy i przebieg

Migrena u każdego przebiega inaczej. U wielu osób dzieje się to etapami. Dolegliwości mogą trwać od kilku godzin do nawet 3 dni. Etapy te mogą obejmować:

  1. Fazę zwiastunów – na kilka godzin lub dni przed pojawieniem się bólu głowy ok. 60% osób z migreną zauważa objawy, takie jak wrażliwość na światło, dźwięk lub zapach, zmęczenie, zmiany nastroju oraz objawy ze strony układu pokarmowego – zmiany apetytu, wzdęcia, zaparcia lub biegunka.
  2. Aurę – objawy zwykle zaczynają się stopniowo i mogą objawiać się jako zaburzenia motoryki, widzenia czy mowy.
  3. Fazę bólu głowy – migrenowy ból głowy często zaczyna się jako tępy i przeradza się w pulsujący ból. Zwykle nasila się rano lub po wyczerpującej aktywności fizycznej. Ból może przenosić się z jednej strony głowy na drugą. Może wpływać na zaburzenia czucia, wrażliwość na światło oraz powodować nudności czy wymioty.
  4. Fazę ustępowania bólu – towarzyszyć temu mogą uczucie zmęczenia, rozbicia, senności, ale też zaburzenia koncentracji i nadwrażliwość na światło i dźwięk.

Co może wywołać migrenę?

Badania wskazują, że migrena może być dziedziczna, więc jednym z powodów mogą być czynniki genetyczne. Inne, typowe wyzwalacze, które powodują migrenę to m.in.:

  • Zmiany hormonalne – na występowanie migreny może wpływać okres ciąży, menopauzy, a także terapie hormonalne
  • Stres i narażenie na głośne dźwięki, jasne światła czy silne zapachy
  • Nagłe zmiany pogody
  • Niektóre leki, szczególnie środki rozszerzające naczynia krwionośne
  • Tytoń
  • Zaburzenia snu.

Dodatkowo, niektóre produkty spożywcze oraz sposób żywienia mogą wpływać na występowanie migren np.:

  • Głód, pomijanie posiłków
  • Pokarmy takie jak dojrzewające sery, czekolada, tłuste potrawy, produkty wędzone i dodatki do żywności, takie jak azotany (obecne w wędlinach), aspartam oraz glutaminian sodu
  • Kofeina oraz alkohol.

Leczenie migreny

Niestety, nie ma obecnie lekarstwa na migrenowe bóle głowy. Istnieją jednak sposoby radzenia sobie z chorobą:

  • Farmakologiczne – stosowane doraźnie, w celu zmniejszenia uciążliwych dolegliwości (np. leki przeciwbólowe, przeciwwymiotne, zmniejszające nudności lub profilaktycznie, stosowane codzienne w celu zmniejszenia częstotliwości ataków
  • Niefarmakologiczne – zmiana diety oraz stylu życia, eliminująca czynniki wzmagające i wyzwalające ataki, zadbanie o jakość i higienę snu, techniki relaksacyjne oraz terapie w celu zminimalizowania stresu.

Dieta w migrenie - czyli co jeść gdy boli głowa?

Wprowadzenie zmian w diecie może być kolejnym sposobem radzenia sobie z migreną oraz dolegliwościami w niej występującymi. Podstawowym zaleceniem jest ograniczenie produktów wymienionych powyżej, mogących nasilać lub wywoływać ataki. Należy jednak pamiętać, że ich tolerancja jest indywidualna – nie u każdego chorego wszystkie te produkty będą wpływać na migrenę. Dlatego właśnie dieta powinna być dobrana pod preferencje i dolegliwości chorego. Warto rozważyć również zmiany sposobu odżywiania takie jak:

  • Regularne spożywanie niewielkich posiłków, w równych odstępach czasowych
  • Odpowiednie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdują się w tłustych rybach morskich lub dostępne są pod postacią suplementów
  • Wyższe spożycie produktów zawierających magnez np. warzywa zielone liściaste, orzechy, nasiona czy kasze
  • Wprowadzenie diety o niskim indeksie glikemicznym
  • Stosowanie produktów świeżych, krótko przechowywanych, z jednoczesnym ograniczeniem żywności przetworzonej
  • Ograniczenie spożycia tłuszczy trans i nasyconych – większy udział olejów roślinnych w diecie
  • Odpowiednie nawodnienie organizmu.

Podsumowanie – co pomaga na migrenę?

Migrena to poważne schorzenie układu nerwowego, która może znacząco pogarszać samopoczucie i zdrowie osób na nie cierpiących. Pomimo różnego nasilenia, objawy mogą trwać przez wiele godzin lub nawet dni i wpływać na codzienne funkcjonowanie. Pomimo, że nie ma leku na migrenę, to pewne zmiany stylu życia mogą wpłynąć na rzadsze występowanie objawów i ataków. Należy do nich między innymi modyfikacja diety. Bardzo często konieczne będzie ograniczenie produktów wyzwalających ataki, takich jak czekolada, kofeina, alkohol, sery dojrzewające, produkty wędzone czy przetworzone. Warto również zadbać o odpowiednie spożycie magnezu oraz kwasów omega-3. Do diety powinno się włączyć produkty świeże, nieprzetworzone o niskim indeksie glikemicznym.

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0