Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej
W jelitach każdego z nas kryją się prawdziwe skarby. O czym mowa? Oczywiście… o mikrobiomie! Każdy z nas nosi w sobie około 100 bilionów mikrobów rezydujących w układzie pokarmowym, zarówno tych dobroczynnych, jak i potencjalnie chorobotwórczych. Jak aktywować do działania naszych sprzymierzeńców? Co robić, by nasz mikrobiom był zdrowy i wspierał funkcjonowanie naszego organizmu? Odpowiedź jest prosta: należy zaprzyjaźnić się z probiotykami, zwłaszcza tymi naturalnymi.
Probiotyki to żywe szczepy mikroorganizmów, które mają dobroczynny wpływ nie tylko na układ pokarmowy, ale na cały organizm. Rolą probiotyków jest przede wszystkim wspomaganie procesów trawiennych, regulowanie i usprawnianie pracy jelit oraz hamowanie rozwoju chorobotwórczych bakterii.
Wśród probiotyków wyróżniamy przede wszystkim wyselekcjonowane kultury bakterii lub drożdży. Do tych najbardziej popularnych i odpowiednio przebadanych należą m.in. szczepy bakterii:
Bardzo ważne jest to, by mikrobiota jelitowa była w stanie równowagi ilościowej i jakościowej, czyli by pożyteczne organizmy stanowiły przewagę w naszym układzie pokarmowym. Jak sugerują najnowsze wyniki badań, pożyteczne mikroorganizmy powinny utrzymywać stałą przewagę nad tymi potencjalnie patogennymi stosunkiem od 85% do 15%.
Choć w aptekach znajdziemy całe mnóstwo preparatów probiotycznych, to najlepszą, najbezpieczniejszą i zdecydowanie najbardziej zdrową opcją jest włączenie do codziennej diety naturalnych probiotyków domowych, które są łatwo dostępne dla każdego z nas. Do najpopularniejszej żywności probiotycznej należy:
Domowa żywność probiotyczna działa jak balsam na nasze jelita – pielęgnuje je od środka, ułatwia trawienie i wspiera mikrobiotę jelitową solidnymi porcjami dobroczynnych mikroorganizmów. Co ważne, bakterie probiotyczne zawarte w naturalnych domowych probiotykach znacznie usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego, co przekłada się na zwiększenie aktywności komórek układu immunologicznego: makrofagów i limfocytów.
Korzyści płynące z regularnego sięgania po naturalne probiotyki:
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – dla każdego, kto chce się cieszyć zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Dziś jesteśmy stale narażeni na szkodliwe działanie wirusów i bakterii, a wszechobecny stres, szybkie tempo życia i kiepska dieta pełna przetworzonych produktów mocno osłabia nasz organizm i sprawia, że jest on podatny na choroby. Tak zwany naturalny probiotyk jest dla niego nieocenionym wsparciem. Warto dodać, że naturalne probiotyki są bezcenne w schorzeniu zespołu jelita drażliwego (IBS) – znacznie zmniejszają nieprzyjemne objawy i ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Co ciekawe, probiotyki są też bardzo potrzebne w trakcie odchudzania. Podsumowując – im więcej naturalnych probiotyków w codziennej diecie, tym lepiej.
Dzieci rozwijają swój mikrobiom już w łonie matki i we wczesnym dzieciństwie. Maluchy często chorują i równie często leczone są antybiotykami, które osłabiają nie do końca wykształcony mikrobiom. Niezdrowy mikrobiom odpowiada za osłabienie odporności i różnorodne choroby i… w taki sposób błędne koło się zamyka. W przypadku dzieci słowo probiotyk używane jest najczęściej w kontekście antybiotykoterapii. Dopiero wtedy rodzice po nie sięgają i podają je maluchowi w formie farmakologicznej. Oczywiście nie ma w tym nic złego, bo preparaty z apteki doskonale spełniają swoją funkcję, ale warto pamiętać o tym, że o odporność malucha trzeba dbać nie tylko podczas stosowania antybiotyków. Tu z pomocą przychodzą naturalne probiotyki – ich stała obecność w diecie dziecka ma dobroczynny wpływ na jego układ immunologiczny. Jakie naturalne probiotyki sprawdzą się w przypadku dzieci? Ze względu na neutralny smak i konsystencję najlepszym wyborem będzie jogurt – szczególnie ten naturalny, niesłodzony, wzbogacony dodatkiem świeżych owoców.
Tu wszystko jest w rękach (a raczej w diecie) mamy. Kobieta karmiąca powinna urozmaicać dietę o naturalne probiotyki, w przypadku maluchów karmionych mlekiem modyfikowanym sprawa jest ciut łatwiejsza – nowoczesne mleka zawierają dużo bakterii probiotycznych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i odporność malucha.
Na koniec warto dodać, że żywność probiotyczna to istotny składnik codziennej diety. Sięgajmy po nią na co dzień, nie tylko w przypadku choroby czy terapii antybiotykami, a nasz organizm (i mikrobiom oczywiście!) będzie nam za to wdzięczny.