Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Post przerywany – czym jest, na czym polega i czy warto go stosować?

Okresowy post to sposób żywienia, który w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością. Badania pokazują, że taki schemat jest sposobem na skuteczne kontrolowanie wagi i zapobieganie – lub nawet odwracanie – niektórych postaci chorób. Czy faktycznie post przerywany jest tak skuteczny jak się mówi? Jak się go podjąć i przede wszystkim czy jest to bezpieczne?

Czym jest post przerywany?

Wiele diet skupia się na tym, co jeść, ale post przerywany dotyczy przede wszystkim tego, kiedy jeść. Post przerywany (IF, Intermittent Fasting) polega na stosowaniu postu, czyli okresu bez jedzenia pomiędzy czasem przeznaczonym na spożycie posiłków. Post można prowadzić przez daną ilość godzin w ciągu dnia lub w ustalone dni tygodnia. Czas przeznaczony na jedzenie nazywany jest oknem żywieniowym.

 

Należy podkreślić, że IF nie jest tradycyjną głodówką, a krótkotrwałym postem, podczas którego wprowadzamy organizm w fazy odpoczynku od trawienia i wytwarzania hormonów i enzymów niezbędnych do tego procesu.

Jak taka „głodówka” wygląda w praktyce?

Według zasady, podczas trwania okna żywieniowego ilość oraz skład posiłków pozostają dowolne. Na wstępie należy jednak zwrócić uwagę, aby posiłki były pełnowartościowe, urozmaicone i sezonowe. Post pomaga w zredukowaniu ilości przyjmowanych w ciągu dnia kilokalorii, wydłuża czas organizmu na regenerację pomiędzy posiłkami. Nic jednak nie jest w stanie zastąpić wysokiej jakości diety – nieprzetworzone, dobre jakościowo produkty stanowią podstawowe narzędzia w trosce o właściwe odżywienie organizmu i związane z tym odpowiednie funkcjonowanie metaboliczne, samopoczucie i wygląd zewnętrzny.

Wyróżnia się kilka różnych schematów postu przerywanego. Różnią się one między sobą okresem oraz częstotliwością poszczenia:

  • Post przerywany 16/8

Metoda ta polega na utrzymywaniu 8-godzinnego okna żywieniowego oraz 16- godzinnego postu. Ta odmiana diety IF jest najpopularniejsza – czasem wystarczy pominięcie jednego posiłku, aby móc zrealizować ten schemat żywienia. Podjęcie tej formy nie wymaga wielu wyrzeczeń i jest stosunkowo łatwe do wkomponowania w plan dnia.

  • Post przerywany 5/2

Kolejna metoda IF nosi nazwę 5/2. Polega ona na regularnym spożywaniu posiłków przez 5 dni w tygodniu. Przez pozostałe 2 dni należy ograniczać jedzenie do około 20-25% zapotrzebowania energetycznego.

  • Post przerywany – dzień głodówki

Metoda ta polega na utrzymywaniu 24-godzinnego postu 2 razy w ciągu tygodnia. Spośród wszystkich jest ona najtrudniejsza do utrzymania i nie zaleca się wyboru tej metody zaczynając swoją drogę z IF.

Podczas postu dozwolone jest picie wody, naparów ziołowych, herbat oraz kawy – bez cukru i substancji słodzących. Nie można natomiast pić soków owocowych, warzywnych, mleka i jego przetworów oraz słodkich napojów gazowanych.

Jakie są efekty postu przerywanego?

IF wspiera:

  • skuteczniejszą kontrolę spożywanego jedzenia
  • stabilizację gospodarki hormonalnej (poprzez poprawę wrażliwości na insulinę)
  • redukcję wzdętego brzucha
  • ograniczenie podjadania, zwłaszcza w godzinach wieczornych
  • jakość snu (organizm ma czas na nocną regenerację, nie zajmuje się trawieniem)

Dla kogo wskazany jest IF?

Post przerywany to jeden ze sposobów na lepszą kontrolę spożywanych kalorii, a co za tym idzie – świetna pomoc dla osób na dietach redukcyjnych. IF stosowany jest najczęściej przez osoby, które:

  • od dłuższego czasu bezskutecznie próbują zredukować masę ciała,
  • prowadzą nieregularny tryb życia i pomijają niektóre posiłki,
  • mają problem z kontrolą apetytu, szczególnie osoby, które walczą z wieczornym podjadaniem,
  • chcą stosować intuicyjne żywienie,
  • nie lubią jadać od razu po wstaniu i zmuszają się do śniadania mimo braku apetytu z rana.

Kto powinien unikać postu przerywanego?

Post przerywany jest niewskazany dla:

  • kobiet ciężarnych,
  • dzieci,
  • diabetyków oraz osób z hipoglikemią reaktywną,
  • osób z niedowagą oraz obecnymi zaburzeniami odżywiania
  • osób po incydentach sercowo-naczyniowych,
  • osób z chorobami przewlekłymi (m.in. choroby tarczycy, wątroby).

Pamiętajmy, że zmianę sposobu żywienia zawsze należy skonsultować z lekarzem, w szczególności powinny o to dbać osoby z zaburzeniami zdrowotnymi.

Czy post przerywany jest bezpieczny?

Osoby stosujące IF zwykle dobrze tolerują taką formę żywienia, która uważana jest za całkowicie bezpieczną dla osób zdrowych. Początkowo, na skutek zmiany schematu żywienia i zmian metabolicznych możliwe jest doświadczanie takich objawów jak bóle czy zawroty głowy, jednak w miarę stabilizacji gospodarki glukozowej, hormonalnej i enzymatycznej – dolegliwości te znikają.

Jeśli objawy będą występować i utrzymywać się przez dłuższy czas – wskazana jest konsultacja z lekarzem. Zbyt długie posty mogą skutkować niedoborami żywieniowymi (zarówno makro-, jak i mikroskładników), co może prowadzić do wystąpienia takich zaburzeń jak niedokrwistość, zmiana rytmu wypróżnień, nadmierna utrata masy ciała, zaburzenia trawienia, osłabienie układu immunologicznego.

Podsumowanie

Post przerywany wydaje się być niezwykle ciekawym sposobem na zwiększenie kontroli nad takimi aspektami jak ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia, regulacja apetytu czy wrażliwość insulinowa. Należy jednak mieć na uwadze, że schemat ten nie będzie odpowiedni dla wszystkich osób, a zmianę sposobu żywienia najlepiej skonsultować ze specjalistą. Jeśli zdecydujesz się na wdrożenie takiego sposobu żywienia, najlepiej zacząć od najmniej wymagające metody czyli 16/8.

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0