Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Histamina – nietolerancja i wpływ na organizm

Nietolerancja histaminy bywa mylona z alergią pokarmową czy migreną. Dzieje się tak, ponieważ dotyczy ona bardzo często produktów, które również mogą wywoływać te choroby. Czym tak właściwie jest histamina i jak się objawia jej nietolerancja? Czy w przypadku tego schorzenia należy jakoś zmodyfikować swoją dietę? Jak histamina wpływa na organizm?

Czym jest histamina?

Histamina jest sygnalizacyjną substancją chemiczną uwalnianą przez układ odpornościowy w celu wysyłania informacji między różnymi komórkami. Histamina pełni wiele funkcji, ale znana jest głównie ze swojej roli w wywoływaniu objawów alergicznych i anafilaktycznych oraz odpowiedzi zapalnej organizmu. W przypadku alergii, kaskada reakcji prowadzi do uwolnienia histaminy, która wywołuje objawy alergii. W organizmie, histamina jest przede wszystkim przechowywana w komórkach tucznych w tkankach i bazofilach we krwi.  Histamina odgrywa kluczową rolę w kilku chorobach w tym atopowym zapaleniu skóry, kontaktowym zapaleniu skóry, alergicznym nieżycie nosa, astmie oraz alergicznym zapaleniu spojówek.

Oprócz histaminy produkowanej fizjologicznie w organizmie, można ją dostarczać z dietą. Powstaje ona z aminokwasu histydyny w procesie dojrzewania i przechowywania produktów.

W jakich produktach występuje histamina?

Znaczne ilości histaminy zawierają:

  • Długo dojrzewające wędliny
  • Twarde, dojrzewające sery
  • Owoce morza i niektóre ryby np. tuńczyk, śledź, makrela
  • Produkty wędzone, konserwowe, długo przechowywane
  • Czerwone wino, piwo
  • Suszone owoce
  • Produkty kiszone i piklowane
  •  

Oprócz produktów zawierających histaminę, niektóre artykuły spożywcze mogą wpływać na jej produkcję i uwalnianie w organizmie. Należą do nich m.in.:

  • Niektóre owoce np. truskawki, ananas, papaja, cytryny, pomarańcze
  • Czekolada
  • Pomidor i jego przetwory
  • Szpinak
  • Cynamon, sos sojowy
  • Awokado, bakłażan
  • Produkty przetworzone, zawierające konserwanty, barwniki lub utrwalacze.

Objawy nietolerancji histaminy

Nietolerancja histaminy występuje, gdy poziom histaminy w ciele jest zbyt wysoki. Może się to zdarzyć, gdy organizm nie może prawidłowo rozłożyć histaminy. Powoduje to różne objawy, w tym:

  • Bóle głowy lub migreny
  • Przekrwienie błony śluzowej nosa
  • Zmęczenie
  • Pokrzywkę i problemy skórne
  • Problemy trawienne np. biegunka, ból brzucha, zaparcia, nudności
  • Nieregularne miesiączki
  • Nadciśnienie i zawroty głowy.

Prawdopodobieństwo wystąpienia nietolerancji histaminy jest większe w przypadku niektórych zaburzeń żołądkowo-jelitowych, takich jak:

  • Polipy jelita grubego
  • Alergie pokarmowe
  • Celiakia
  • IBD, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • IBS lub SIBO.

W ludzkim organizmie histamina jest wytwarzana wraz z enzymem oksydazą diaminową (DAO). Jest on odpowiedzialny za rozkładanie histaminy, którą przyjmuje się z pożywienia. W przypadku niedoboru DAO, może dojść do nietolerancji histaminy. Na rozwój niedoboru enzymu i nietolerancji histaminy mogą wpłynąć mutacje w genie, który jest odpowiedzialny za wytwarzanie DAO. Niektóre leki mogą też tymczasowo blokować funkcje enzymu lub zapobiegać jego produkcji, w tym leki przeciwwymiotne, przeciwarytmiczne, na podwyższone ciśnienie krwi i przeciwdepresyjne.

Leczenie nietolerancji histaminy

Podstawowym sposobem leczenia nietolerancji histaminy jest dieta ograniczająca produkty w nią bogate i zwiększające jej uwalnianie. Włączenie do jadłospisów pokarmów o niskiej zawartości histaminy może pomóc zmniejszyć objawy. Należą do nich:

  • Świeże i nieprzetworzone produkty, z krótkim czasem przechowywania
  • Świeże mięso i świeżo złowione ryby
  • Świeże warzywa i owoce, z wyjątkiem tych zawierających znaczne ilości histaminy
  • Ziemniaki, kukurydza, owies, komosa ryżowa i ryż
  • Miękkie, białe sery
  • Substytuty nabiału np. na bazie owsa, kokosa i migdałów

Niestety, poza zmianami w diecie niewiele można zrobić, aby poprawić lub zniwelować nietolerancję histaminy. Leki przeciwhistaminowe mogą pomóc złagodzić objawy, jednak zazwyczaj przez krótki czas.

Jak działa histamina - podsumowanie

Chociaż histamina odgrywa ważną rolę w regulowaniu normalnych funkcji organizmu, jej zbyt wysoka ilość lub nieprawidłowe usuwanie, mogą prowadzić do uciążliwych objawów. Konsultacja z lekarzem specjalistą oraz odpowiednio przeprowadzona diagnostyka są bardzo ważne, by odróżnić nietolerancję histaminy od alergii pokarmowej lub migreny. Jako, że odpowiednia dieta jest kluczowa w przypadku schorzenia, warto skonsultować się z dietetykiem, by uniknąć niedoborów.

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0