Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej
Nietolerancja histaminy bywa mylona z alergią pokarmową czy migreną. Dzieje się tak, ponieważ dotyczy ona bardzo często produktów, które również mogą wywoływać te choroby. Czym tak właściwie jest histamina i jak się objawia jej nietolerancja? Czy w przypadku tego schorzenia należy jakoś zmodyfikować swoją dietę? Jak histamina wpływa na organizm?
Histamina jest sygnalizacyjną substancją chemiczną uwalnianą przez układ odpornościowy w celu wysyłania informacji między różnymi komórkami. Histamina pełni wiele funkcji, ale znana jest głównie ze swojej roli w wywoływaniu objawów alergicznych i anafilaktycznych oraz odpowiedzi zapalnej organizmu. W przypadku alergii, kaskada reakcji prowadzi do uwolnienia histaminy, która wywołuje objawy alergii. W organizmie, histamina jest przede wszystkim przechowywana w komórkach tucznych w tkankach i bazofilach we krwi. Histamina odgrywa kluczową rolę w kilku chorobach w tym atopowym zapaleniu skóry, kontaktowym zapaleniu skóry, alergicznym nieżycie nosa, astmie oraz alergicznym zapaleniu spojówek.
Oprócz histaminy produkowanej fizjologicznie w organizmie, można ją dostarczać z dietą. Powstaje ona z aminokwasu histydyny w procesie dojrzewania i przechowywania produktów.
Znaczne ilości histaminy zawierają:
Oprócz produktów zawierających histaminę, niektóre artykuły spożywcze mogą wpływać na jej produkcję i uwalnianie w organizmie. Należą do nich m.in.:
Nietolerancja histaminy występuje, gdy poziom histaminy w ciele jest zbyt wysoki. Może się to zdarzyć, gdy organizm nie może prawidłowo rozłożyć histaminy. Powoduje to różne objawy, w tym:
Prawdopodobieństwo wystąpienia nietolerancji histaminy jest większe w przypadku niektórych zaburzeń żołądkowo-jelitowych, takich jak:
W ludzkim organizmie histamina jest wytwarzana wraz z enzymem oksydazą diaminową (DAO). Jest on odpowiedzialny za rozkładanie histaminy, którą przyjmuje się z pożywienia. W przypadku niedoboru DAO, może dojść do nietolerancji histaminy. Na rozwój niedoboru enzymu i nietolerancji histaminy mogą wpłynąć mutacje w genie, który jest odpowiedzialny za wytwarzanie DAO. Niektóre leki mogą też tymczasowo blokować funkcje enzymu lub zapobiegać jego produkcji, w tym leki przeciwwymiotne, przeciwarytmiczne, na podwyższone ciśnienie krwi i przeciwdepresyjne.
Podstawowym sposobem leczenia nietolerancji histaminy jest dieta ograniczająca produkty w nią bogate i zwiększające jej uwalnianie. Włączenie do jadłospisów pokarmów o niskiej zawartości histaminy może pomóc zmniejszyć objawy. Należą do nich:
Niestety, poza zmianami w diecie niewiele można zrobić, aby poprawić lub zniwelować nietolerancję histaminy. Leki przeciwhistaminowe mogą pomóc złagodzić objawy, jednak zazwyczaj przez krótki czas.
Chociaż histamina odgrywa ważną rolę w regulowaniu normalnych funkcji organizmu, jej zbyt wysoka ilość lub nieprawidłowe usuwanie, mogą prowadzić do uciążliwych objawów. Konsultacja z lekarzem specjalistą oraz odpowiednio przeprowadzona diagnostyka są bardzo ważne, by odróżnić nietolerancję histaminy od alergii pokarmowej lub migreny. Jako, że odpowiednia dieta jest kluczowa w przypadku schorzenia, warto skonsultować się z dietetykiem, by uniknąć niedoborów.