Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Dlaczego kochamy kakao? Bo korzystnie wpływa na zdrowie!

Pochodzenie i historia kakao

Kakao – ceniony składnik, który nie tylko zachwyca kubki smakowe, a jednocześnie oferuje bogactwo korzyści zdrowotnych. Ziarno kakaowe lub po prostu kakao to suszone i całkowicie sfermentowane nasiona Theobroma cacao, drzewa kakaowego, z których powstają stałe składniki kakaowe (mieszanina substancji beztłuszczowych, z których otrzymuje się proszek kakaowy) i masło kakaowe (tłuszcz). Drzewa kakaowe pochodzą z lasów deszczowych Amazonii. Obecnie kakao uprawia się głównie w regionach tropikalnych w wąskim pasie wokół równika, w tym w Afryce Zachodniej i Środkowej, Ameryce Południowej, Azji Południowo-Wschodniej oraz Oceanii. Każdy region nadaje ziarnom kakaowym niepowtarzalny profil smakowy, na który wpływają takie czynniki, jak skład gleby, klimat i praktyki rolnicze. Uprawa ma swoje korzenie w starożytnych cywilizacjach południowoamerykańskich i mezoamerykańskich, takich jak Aztekowie i Majowie, którzy szanowali je ze względu na jego lecznicze i ceremonialne znaczenie. Ziarna kakaowca były na tyle cenione, że używano ich nawet jako waluty. Czekolada została sprowadzona do Europy przez Hiszpanów i szybko stała się popularnym napojem w XVII wieku.

Grafika przedstawiająca gałązkę kakaowca z ziarnami kakao ilustrująca wpis blogowy o właściwościach kakao

Składniki odżywcze

Wartość energetyczna 100 g niesłodzonego kakao w proszku to ok. 228 kcal. Oprócz tego, kakao zawiera:

  • Białko: 19,6 g
  • Tłuszcz: 13,7 g
    • w tym tłuszcze nasycone: 8.07 g
  • Węglowodany: 57,9 g
    • w tym cukry: 1,75 g
    • w tym błonnik: 37 g
  • Żelazo: 13,9 mg
  • Fosfor: 734 mg
  • Magnez: 499 mg
  • Mangan: 3,84 mg
  • Potas: 1520 mg

           

 Co więcej, kakao zawiera liczne polifenole, w tym głównie katechiny, glikozydy flawonolowe, antocyjany i procyjanidyny. Kakao jest również źródłem kofeiny, której zawiera ok. 230 mg w 100g produktu (ilość odpowiadająca ok. dwóm kubkom kawy).

Korzyści zdrowotne

Dziś kakao jest najbardziej znane ze swojej roli w produkcji czekolady. Jednak liczne  badania naukowe wykazują, że dzięki swojej zawartości polifenoli i innych składników odżywczych, jego dodatek do diety może korzystnie wpływać na nasze zdrowie.

Polifenole charakteryzują się wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszeniem stanu zapalnego, ryzyka nowotworu, zwalczaniem wolnych rodników oraz regulacją stresu oksydacyjnego. Co ciekawe, kakao jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli w naszej kuchni. Warto jednak pamiętać, że przetwarzanie i podgrzewanie kakao może spowodować utratę jego korzystnych właściwości. W procesie produkcji jest też często alkalizowany (poddany działaniu substancji zasadowych), aby zmniejszyć goryczkę, co skutkować może aż 60% spadkiem zawartości flawanoli. Co więcej, chociaż kakao jest doskonałym źródłem składników odżywczych, nie wszystkie produkty zawierające kakao, jak słodycze czy gotowe ciasta, zapewnią takie same korzyści.

Kakao ma również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Uważa się, że flawonole w nim zawarte w poprawiają poziom tlenku azotu we krwi, co może poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych i obniżyć ciśnienie krwi. Badania pokazują, że efekt obniżenia ciśnienia jest większy u osób, które mają nadciśnienie. Oprócz tego, kakao może zmniejszyć ryzyko zawału serca, niewydolności serca i udaru mózgu. Co więcej, stwierdzono, że kakao obniża „zły” cholesterol LDL, ma działanie rozrzedzające krew (podobne do aspiryny), regulujące poziom glukozy we krwi i zmniejszające insulinooporność.

Regularne spożywanie kakao może też zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona poprzez poprawę funkcjonowania mózgu i przepływu krwi. Polifenole mogą przenikać przez barierę krew-mózg i biorą udział w szlakach biochemicznych wytwarzających substancje ważne dla funkcjonowania organu. Według badań, spożycie kakao może poprawić sprawność umysłową u osób z zaburzeniami psychicznymi, jak i zdrowych. Oprócz pozytywnego wpływu kakao na choroby degeneracyjne związane z wiekiem, jego spożycie może też poprawić nastrój i zmniejszyć objawy depresji. Wpływ ten może wynikać z działania na konwersję tryptofanu do naturalnego stabilizatora nastroju – serotoniny.

Wykorzystanie w kuchni

            Bogaty, złożony smak kakao umożliwia jego szerokie zastosowanie, od pysznych deserów po pikantne dania z nutą słodyczy. Oto kilka kreatywnych sposobów na włączenie kakao do swojego jadłospisu:

  • Desery: kakao jest podstawowym składnikiem klasycznych deserów, takich jak lody, praliny, kremy czy mus czekoladowy.
  • Napoje: świetnym rozwiązaniem na zimowe wieczory będzie filiżanka gorącego kakao, a w letnie dni – koktajle i shake. Kakao można także dodać do porannej kawy, by urozmaicić jej smak lub posypać nim mleczną piankę na cappuccino.
  • Dania obiadowe: głębia smaku kakao może uwydatnić pikantne dania, takie jak gulasze, chili con carne czy marynaty do grilla. Jego lekko gorzkie nuty uzupełniają słone i pikantne smaki, dodając złożoności i głębi naszym potrawom.
  • Pieczenie: dodaj kakao w proszku do swoich ulubionych wypieków, takich jak ciasteczka, babeczki, tarty i ciasta.

 

Kakao - podsumowanie

Kakao to nie tylko pyszny dodatek, to także źródło wielu składników odżywczych, posiadających szereg korzyści zdrowotnych. Oprócz sporej zawartości białka, błonnika, a także składników mineralnych, zawiera także liczne polifenole. Niezależnie od tego, czy delektujesz się kawałkiem ciemnej czekolady, czy eksperymentujesz w kuchni z przepisami na bazie kakao, nie tylko rozkoszujesz się jej smakiem, ale i odżywiasz swoje ciało. Kakao cenione jest przede wszystkim za swój wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego, poprawę zdrowia serca i mózgu oraz kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dlatego warto, żeby przy zakupie zwrócić uwagę na jakość produktu oraz brak dodatku cukru i innych zbędnych substancji. Kakao ma liczne właściwości zdrowotne, jednak powinno być elementem zbilansowanej i zróżnicowanej diety.

 

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0