Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

Czym jest niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby?

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) to termin określający szereg schorzeń spowodowanych gromadzeniem się tłuszczu w wątrobie, które nie są związane z wysokim spożyciem alkoholu. Wyróżnić można dwa typy schorzenia: niealkoholowe stłuszczenie wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver, NAFL) i niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (ang. non-alcoholic steatohepatitis, NASH), które wiąże się z przewlekłym i postępującym stanem zapalnym.

NAFLD uważana jest za typową chorobę krajów zachodnich, uprzemysłowionych. Według statystyk może dotyczyć nawet 25% osób dorosłych. Choroba jest najczęściej diagnozowana w czwartej i piątej dekadzie życia, częściej u mężczyzn. Czynnikiem ryzyka rozwoju choroby jest nadwaga i otyłość, a także choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca typu 2, insulinooporność, hiperlipidemia, nadciśnienie tętnicze czy zespół metaboliczny oraz siedzący tryb życia i nieprawidłowa dieta.

NAFLD we wczesnym stadium zwykle nie powoduje poważnych szkód w organizmie, jednak może prowadzić do poważnego uszkodzenia wątroby, w tym np. marskości. Podwyższony poziom tłuszczu w wątrobie wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie oraz choroby nerek. Jeśli jednak choroba ta zostanie wykryta i leczona na wczesnym jej etapie, można zmniejszyć ilość tłuszczu obecnego w wątrobie oraz poprawić stan narządu.

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby rozwija się najczęściej w kilku etapach. Większość przypadków zatrzymuje się na pierwszym stadium choroby. Jeśli jednak nie zostanie ona odpowiednio zdiagnozowana i leczona, u niektórych pacjentów choroba może postępować i ostatecznie doprowadzić do uszkodzenia wątroby.

Główne etapy NAFLD to:

  1. Proste stłuszczenie wątroby – zazwyczaj nieszkodliwe odkładanie się tłuszczu w komórkach wątroby, z którego większość chorych nie zdaje sobie sprawy, więc etap ten zazwyczaj diagnozuje się podczas badań przeprowadzonych z innego powodu lub badań profilaktycznych;
  2. Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby – NASH, poważniejsza postać NAFLD, w której występuje stan zapalny wątroby;
  3. Zwłóknienie – gdy utrzymujący się stan zapalny powoduje blizny wokół wątroby i pobliskich naczyń krwionośnych, ale wątroba nadal jest w stanie normalnie funkcjonować;
  4. Marskość wątroby – najcięższy etap, występujący po latach zapalenia, podczas którego wątroba kurczy się, staje się bliznowata i grudkowata; uszkodzenie to jest trwałe i może prowadzić do niewydolności wątroby i raka wątroby.

Objawy i diagnostyka niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby

Zwykle NAFLD, w tym niealkoholowe stłuszczenie wątroby i niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby, przebiega bezobjawowo. Czasami może się pojawić zmęczenie, osłabienie lub niespecyficzne bóle brzucha. Diagnostyka choroby opiera się zazwyczaj na:

  • badaniach laboratoryjnych krwi, w tym aktywności aminotransferaz ALT i AST, stężenia bilirubiny, glukozy, albumin czy pełnego profilu lipidowego
  • badaniach obrazowych wątroby np. USG lub tomografia komuterowa
  • badaniach histopatologicznych wycinka wątroby
  • ocenie stopnia zwłóknienia wątroby.

Leczenie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby

            Mimo że u większości osób z NAFLD nie występują poważniejsze objawy lub uszkodzenie organu, należy podjąć kroki w celu poprawy stanu zdrowia, by zapobiec pogorszeniu stanu wątroby. Obecnie nie ma leku na NAFLD, jednak leczenie farmakologiczne może być zalecane w przypadku schorzeń towarzyszących (np. cukrzyca typu 2, hiperlipidemia, nadciśnienie) lub powikłań.

            Podstawą leczenia NADFL jest zatem zmiana stylu życia oraz odżywiania. Istotnym elementem jest regulacja masy ciała w przypadku chorych z otyłością lub nadwagą. Odpowiednio przeprowadzone odchudzanie, bazujące na aktywności fizycznej oraz zdrowej oraz zbilansowanej diecie redukcyjnej jest kluczowe w poprawie stanu wątroby oraz całego organizmu. W celu zmiany jakości diety, zaleca się:

  • Ograniczenie spożycia tłuszczów, które są bogate w kalorie i zwiększają ryzyko otyłości.
  • Zastąpienie tłuszczów nasyconych i trans tłuszczami nienasyconymi, zwłaszcza kwasami omega-3, które również zmniejszą ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Spożywanie produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym – takich jak większość owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Produkty te wpływają na poziom glukozy we krwi w mniejszym stopniu niż produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak rafinowane zboża, napoje słodzone i słodycze.
  • Unikanie pokarmów i napojów zawierających duże ilości cukrów prostych, zwłaszcza fruktozy. Fruktozę można znaleźć w słodzonych napojach bezalkoholowych, napojach gazowanych czy słodyczach. Cukier stołowy, zwany sacharozą, podczas trawienia szybko ulega przemianie w glukozę i fruktozę, dlatego jest głównym źródłem fruktozy.
  • Unikanie lub całkowita rezygnacja ze spożycia alkoholu, który może dodatkowo uszkodzić wątrobę.

 

Dodatkowo u osób obciążonych NAFLD zalecane są regularne wizyty lekarskie oraz monitorowanie stanu wątroby oraz ogólnego stanu zdrowia. Pomoże to w obserwacji postępu bądź remisji choroby, monitorowaniu stanu otłuszczenia wątroby oraz ocenie ryzyka kolejnych etapów NAFLD. W przypadku występowania innych chorób cywilizacyjnych, konieczne jest także ich leczenie. W celu poprawy diety lub pomocy w redukcji masy ciała, pomocna będzie wizyta u dietetyka.

 

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0