Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Naturalne probiotyki – dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?

W jelitach każdego z nas kryją się prawdziwe skarby. O czym mowa? Oczywiście… o mikrobiomie! Każdy z nas nosi w sobie około 100 bilionów mikrobów rezydujących w układzie pokarmowym, zarówno tych dobroczynnych, jak i potencjalnie chorobotwórczych. Jak aktywować do działania naszych sprzymierzeńców? Co robić, by nasz mikrobiom był zdrowy i wspierał funkcjonowanie naszego organizmu? Odpowiedź jest prosta: należy zaprzyjaźnić się z probiotykami, zwłaszcza tymi naturalnymi.

Czym są probiotyki?

Probiotyki to żywe szczepy mikroorganizmów, które mają dobroczynny wpływ nie tylko na układ pokarmowy, ale na cały organizm. Rolą probiotyków jest przede wszystkim wspomaganie procesów trawiennych, regulowanie i usprawnianie pracy jelit oraz hamowanie rozwoju chorobotwórczych bakterii. 

Wśród probiotyków wyróżniamy przede wszystkim wyselekcjonowane kultury bakterii lub drożdży. Do tych najbardziej popularnych i odpowiednio przebadanych należą m.in. szczepy bakterii:

  • Lactobacillus, 
  • Bifidobacterium,
  • Enterococcus faecium, 
  • Lactococcus lactis, 
  • Streptococcus thermophilus, 
  • drożdżaki Saccharomyces boulardii.

Bardzo ważne jest to, by mikrobiota jelitowa była w stanie równowagi ilościowej i jakościowej, czyli by pożyteczne organizmy stanowiły przewagę w naszym układzie pokarmowym. Jak sugerują najnowsze wyniki badań, pożyteczne mikroorganizmy powinny utrzymywać stałą przewagę nad tymi potencjalnie patogennymi stosunkiem od 85% do 15%. 

Naturalne probiotyki – dlaczego warto się z nimi zaprzyjaźnić?

Choć w aptekach znajdziemy całe mnóstwo preparatów probiotycznych, to najlepszą, najbezpieczniejszą i zdecydowanie najbardziej zdrową opcją jest włączenie do codziennej diety naturalnych probiotyków domowych, które są łatwo dostępne dla każdego z nas. Do najpopularniejszej żywności probiotycznej należy:

  • kiszona kapusta,
  • sok z kiszonej kapusty,
  • ogórki kiszone,
  • kiszone kiełki,
  • kombucha,
  • fermentowane przetwory mleczne – kefiry, jogurty, maślanki itp.,
  • zakwas z buraków,
  • kwas chlebowy,
  • tempeh,
  • miso,
  • kimchi,
  • Rejuvelac – napój ze skiełkowanych zbóż, takich jak m.in. gryka, żyto, jęczmień, czy proso.

 

Domowa żywność probiotyczna działa jak balsam na nasze jelita – pielęgnuje je od środka, ułatwia trawienie i wspiera mikrobiotę jelitową solidnymi porcjami dobroczynnych mikroorganizmów. Co ważne, bakterie probiotyczne zawarte w naturalnych domowych probiotykach znacznie usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego, co przekłada się na zwiększenie aktywności komórek układu immunologicznego: makrofagów i limfocytów.

Korzyści płynące z regularnego sięgania po naturalne probiotyki:

  • powiększenie się dobroczynnej mikroflory w jelitach,
  • zmniejszenie udziału bakterii patogennych w środowisku,
  • równowaga pomiędzy szczepami bakteryjnymi bytującymi w jelitach,
  • wspomaganie procesów trawienia i wchłaniania, a tym samym regulowanie pracy jelit,
  • wsparcie leczenia i profilaktyki biegunek,
  • łagodzenie objawów uczulenia i zmniejszanie podatności na alergie, w tym na alergie pokarmowe,
  • zmniejszenie efektów ubocznych antybiotykoterapii,
  • ułatwianie wchłaniania witamin i składników odżywczych,
  • zapobieganie wzdęciom i zaparciom,
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu.

Żywność probiotyczna – dla kogo?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – dla każdego, kto chce się cieszyć zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Dziś jesteśmy stale narażeni na szkodliwe działanie wirusów i bakterii, a wszechobecny stres, szybkie tempo życia i kiepska dieta pełna przetworzonych produktów mocno osłabia nasz organizm i sprawia, że jest on podatny na choroby. Tak zwany naturalny probiotyk jest dla niego nieocenionym wsparciem. Warto dodać, że naturalne probiotyki są bezcenne w schorzeniu zespołu jelita drażliwego (IBS) – znacznie zmniejszają nieprzyjemne objawy i ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Co ciekawe, probiotyki są też bardzo potrzebne w trakcie odchudzania. Podsumowując – im więcej naturalnych probiotyków w codziennej diecie, tym lepiej.

Naturalny probiotyk dla dzieci?

Dzieci rozwijają swój mikrobiom już w łonie matki i we wczesnym dzieciństwie. Maluchy często chorują i równie często leczone są antybiotykami, które osłabiają nie do końca wykształcony mikrobiom. Niezdrowy mikrobiom odpowiada za osłabienie odporności i różnorodne choroby i… w taki sposób błędne koło się zamyka. W przypadku dzieci słowo probiotyk używane jest najczęściej w kontekście antybiotykoterapii. Dopiero wtedy rodzice po nie sięgają i podają je maluchowi w formie farmakologicznej. Oczywiście nie ma w tym nic złego, bo preparaty z apteki doskonale spełniają swoją funkcję, ale warto pamiętać o tym, że o odporność malucha trzeba dbać nie tylko podczas stosowania antybiotyków. Tu z pomocą przychodzą naturalne probiotyki – ich stała obecność w diecie dziecka ma dobroczynny wpływ na jego układ immunologiczny. Jakie naturalne probiotyki sprawdzą się w przypadku dzieci? Ze względu na neutralny smak i konsystencję najlepszym wyborem będzie jogurt – szczególnie ten naturalny, niesłodzony, wzbogacony dodatkiem świeżych owoców.

Naturalny probiotyk dla niemowląt?

Tu wszystko jest w rękach (a raczej w diecie) mamy. Kobieta karmiąca powinna urozmaicać dietę o naturalne probiotyki, w przypadku maluchów karmionych mlekiem modyfikowanym sprawa jest ciut łatwiejsza – nowoczesne mleka zawierają dużo bakterii probiotycznych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i odporność malucha.

Na koniec warto dodać, że żywność probiotyczna to istotny składnik codziennej diety. Sięgajmy po nią na co dzień, nie tylko w przypadku choroby czy terapii antybiotykami, a nasz organizm (i mikrobiom oczywiście!) będzie nam za to wdzięczny.

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0