Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Pożądane frakcje błonnika

Dziś w niemalże każdej rozmowie czy reklamie dotyczącej szeroko pojętego zdrowego odżywiania pojawia się wątek błonnika pokarmowego. W główniej mierze mówi się o tym, że pozytywnie wpływa on na utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz o tym, że w codziennej diecie mamy go zdecydowanie za mało. Czym jest błonnik, gdzie go znajdziemy i jakie są jego frakcje, które mają wpływ na przyswajalność w naszych jelitach? Już wszystko wyjaśniamy!

Czym jest błonnik?

Błonnik pokarmowy to połączenie różnych związków chemicznych, najczęściej pochodzenia roślinnego (składniki zbóż, owoców, warzyw i nasion). Błonnikiem pokarmowym mogą być także węglowodany wytworzone przemysłowo, produkowane po to, aby otrzymać żywność dietetyczną np. o niższej kaloryczności. Nie ulega on enzymatycznemu trawieniu w przewodzie pokarmowym i nie jest wchłaniany w jelicie cienkim, przez co nie jest wykorzystywany przez organizm jako źródło energii (w przeciwieństwie do białek, tłuszczów i węglowodanów przyswajalnych). Zamiast tego przechodzi on w stosunkowo nienaruszonym stanie przez żołądek i jelito cienkie, natomiast częściowo hydrolizowany jest przez bakterie obecne w okrężnicy. Mimo, że nie jest trawiony, błonnik wywiera znaczny wpływ na ludzkie zdrowie. 


Jaka jest więc jego rola? Błonnik ma własności higroskopijne – powoduje znaczne wiązanie wody przez poszczególne jego frakcje, co istotnie przyczynia się do zwiększenia objętości mas kałowych i pozytywnie wpływa na regularność wypróżnień i właściwą perystaltykę jelit. Ta właściwość wykorzystywana jest w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, żylaków odbytu, a także cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Frakcje błonnika - co to jest?

Wyróżniamy dwie główne frakcje błonnika: nierozpuszczalną i rozpuszczalną.

Błonnik nierozpuszczalny, jak sama nazwa wskazuje, nie rozpuszcza się w wodzie, nie ulega też trawieniu przez enzymy trawienne, przechodzi więc całkowicie niezmieniony przez nasz przewód pokarmowy.

Tę frakcję tworzą:

  • celuloza,
  • hemicelulozy,
  • ligniny,
  • skrobia oporna.

 

Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie i ma zdolność do wytwarzania lepkich substancji o konsystencji podobnej do żelu, ale również pozostaje niestrawiony przez enzymy trawienne.

Tę frakcję tworzą:

  • beta-glukany,
  • pektyny,
  • fruktooligosacharydy (FOS),
  • gumy roślinne (np. guma guar),
  • śluzy roślinne (np. psyllium),
  • niektóre hemicelulozy.

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny – funkcje w organizmie

Błonnik nie ulega trawieniu ani rozpuszczeniu przez enzymy trawienne, w jelitach pełni więc korzystne funkcje głównie miejscowo, działając jak swoista „miotełka”, która drażni ich ściany, przez co przyspiesza pasaż treści pokarmowej. To zwiększa liczbę i efektywność wypróżnień, zapobiegając zaparciom oraz oczyszcza organizm z substancji szkodliwych, np. toksyn i metali ciężkich, a także starych, zniszczonych komórek jelita.

Obecny w pożywieniu błonnik ma korzystny wpływ na odchudzanie. Nie jest trawiony, zwiększa jednak objętość posiłku i daje uczucie sytości na dłużej. Poza tym produkty spożywcze zawierające błonnik pokarmowy wymagają intensywnego gryzienia i żucia, co znacznie wydłuża czas przyjmowania posiłków, opóźnia opróżnianie żołądka, a także przedłuża uczucie sytości.

Co ważne, nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego mają także zdolność do wiązania wody, soku żołądkowego i pozostałych soków trawiennych. Wpływa to na wydzielanie hormonów w świetle przewodu pokarmowego, co z kolei stymuluje odpowiednie funkcjonowanie trawienia.

Najlepszymi źródłami błonnika nierozpuszczalnego są:

  • produkty zbożowe pełnoziarniste, do których należą: pieczywo razowe, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, płatki owsiane, jęczmienne, gryczane, żytnie i inne, a także ryż brązowy, ryż dziki, mąki z pełnego przemiału, otręby pszenne i owsiane, 
  • skórki owoców i warzyw,
  • niektóre warzywach, np. zielony groszek,
  • niektóre owoce, np. czarna porzeczka.

Błonnik nierozpuszczalny- wpływ na organizm, gdzie go znaleźć

Błonnik nierozpuszczalny przechodzi przez nasz układ pokarmowy niezmieniony, co nie oznacza, że nie ma na niego pozytywnego wpływu. Oto jego najważniejsze funkcje:

  • poprawia trawienie pokarmów, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku oraz poprawia wydzielanie soków trawiennych, stymuluje również wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego,
  • znacznie pobudza funkcję żucia i wydzielania śliny, 
  • zwiększa wypełnienie jelit, pobudza ich ukrwienie i perystaltykę, co przyspiesza przejście treści pokarmowej i dzięki temu reguluje wypróżnienia,
  • wiąże dużą ilość wody, co sprawia, że treść pokarmowa zwiększa swoją objętość, dzięki czemu chroni przed zaparciami,
  • pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn i metali ciężkich, dzięki czemu bierze udział w oczyszczaniu organizmu.
  • sprawia, że dłużej trwa uczucie sytości po posiłku i co ważne dla osób dbających o prawidłową masę ciała – obniża wartość energetyczną diety.

Najlepszymi źródłami błonnika nierozpuszczalnego są:

  • produkty zbożowe pełnoziarniste, do których należą: pieczywo razowe, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, płatki owsiane, jęczmienne, gryczane, żytnie i inne, a także ryż brązowy, ryż dziki, mąki z pełnego przemiału, otręby pszenne i owsiane, 
  • skórki owoców i warzyw,
  • niektóre warzywach, np. zielony groszek,
  • niektóre owoce, np. czarna porzeczka.

Błonnik rozpuszczalny – wpływ na organizm, gdzie go znaleźć

To błonnik rozkładany przez bakterie jelitowe, który ma zdolność wytwarzania lepkich, podobnych do żelu substancji działających ochronnie na ściany przewodu pokarmowego oraz sprzyjających rozmnażaniu się komórek nabłonka jelitowego. Jego zawartość w posiłkach wydłuża uczucie sytości, a także spowolnia pasaż treści pokarmowej przez jelita. Oto jego najważniejsze funkcje:

  • rozluźnia masy kałowe, zapobiega zaparciom, a także wspomaga ich leczenie,
  • zmniejsza wchłanianie cholesterolu ze spożywanych produktów i tym samym może obniżać stężenie cholesterolu całkowitego i „złego” cholesterolu LDL we krwi – pozytywny wpływ na obniżanie cholesterolu mają m.in. pektyny, otręby ryżowe i otręby owsiane, 
  • obniża stężenie trójglicerydów we krwi,
  • obniża tempo trawienia i wchłaniania węglowodanów, dzięki czemu spowalnia wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku, co jest bardzo korzystne dla osób z cukrzycą.

Najlepsze, naturalne źródła błonnika rozpuszczalnego:

  • płatki owsiane i otręby owsiane, a także płatki jęczmienne i kasza jęczmienna,
  • owoce: jabłka, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, porzeczki, agrest, truskawki, jagody, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie,
  • warzywa: pietruszka, marchew, bakłażan, brokuły, brukselka, karczochy, kalarepa, cebula,
  • nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soja, soczewica, bób,
  • nasiona: siemię lniane, a także orzechy.

Ilość błonnika w diecie

Jaka ilość błonnika w codziennej diecie jest optymalna? Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia osoby dorosłe (od 19 do 65 roku życia) powinny spożywać minimum 25 g błonnika na dzień. Osoby starsze, czyli po 65 roku życia, powinny przyjmować wraz z pożywieniem minimum 20 g błonnika pokarmowego każdego dnia.

Jak sprostać tym wymaganiom? Spożywając każdego dnia warzywa i owoce oraz dużą ilość zbożowych produktów pełnoziarnistych.

 

W większości przypadków błonnik wywiera na organizm efekt prozdrowotny. Świadomość konsumentów na temat poszczególnych frakcji, ich wpływu na zdrowie i źródeł w żywności, pomaga w skutecznym wspieraniu organizmu. Warto jednak pamiętać, że wszystko zależy od indywidualnych potrzeb organizmu – zbyt duża ilość błonnika w diecie może zaszkodzić osobom zmagającym się z niektórymi przewlekłymi chorobami układu pokarmowego lub też osobom zażywającym niektóre leki.

Błonnik pokarmowy to nieodłączny element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, który znacznie poprawia komfort życia.

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0