Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Kombucha – napój, który wspiera organizm

W ciągu ostatnich kilku lat kombucha  powróciła na salony, podbijając serca miłośników zdrowego odżywiania. Dziś możemy ją kupić w niemalże każdym sklepie w różnorodnych wariantach smakowych, delektować się jej słodko-kwaśnym smakiem i czerpać z niej prozdrowotne korzyści, o których sporo się mówi. Na co dobra jest kombucha? W czym tkwi jej fenomen? W poniższym artykule weźmiemy ją pod lupę.

Kombucha – co to jest?

Kombucha to lekko musujący, słodko-kwaśny napój powstały w wyniku fermentacji słodkiej herbaty (około 5-10% cukru) poprzez kolonię bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii potocznie nazywanych grzybkiem herbacianym lub grzybkiem japońskim. Ów „grzybek” to płaska, galaretowata struktura o białej lub jasnopomarańczowej barwie, zbudowana z celulozy wraz z żyjącymi tam w symbiozie mikroorganizmami, przypominająca kożuch, pływająca po powierzchni herbaty.  Co ważne, w rzeczywistości wcale nie jest to grzyb, bo tworzy go wiele gatunków bakterii i drożdży występujących w jednolitej kulturze. Najpowszechniej występują bakterie z rodzaju Acetobacter oraz Gluconobacter. Podstawowym gatunkiem obecnym w kombuczy jest Gluconacetobacter xylinus (wcześniejsza nazwa: Acetobacter xylinum), który syntezuje celulozę. Dominującymi gatunkami bakterii kwasu octowego są natomiast  A. xyliumA.pasteurianusA. aceti oraz Gluconobacter oxydans


Sam proces fermentacji kombuchy przebiega w temperaturze pokojowej i trwa zwykle od 7 do 14 dni. Do jej zrobienia wykorzystuje się różne rodzaje herbaty, jednak za tradycyjną uważa się czarną herbatę z białym cukrem.

Co kryje się w kombuchy?

Za sprawą procesu fermentacji kombucha bogata jest przede wszystkim w kwasy organiczne –octowy, mlekowy, jabłkowy, askorbinowy, glukonowy, glukuronowy, szczawiowy. Zawiera również cukry (sacharoza, glukoza, fruktoza), etanol (nawet do 2%) i dwutlenek węgla. Kombucha jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12) i witaminę C. W jej skład wchodzi również wiele cennych aminokwasów oraz białka, tłuszcze, polifenole, a także składniki mineralne – miedź, żelazo, mangan, potas, cynk. Cechuje ją niskie pH (odczyn kwasowy), a z uwagi na dużą zawartość kwas octowego, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne.

Kombucha – właściwości

Bogaty skład kombuchy przekłada się na jej właściwości prozdrowotne.  Oto najważniejsze z nich:

  • działa antyoksydacyjne – dzięki zawartości witaminy C, polifenoli oraz niektórych minerałów,
  • równoważy metabolizm,
  • wpływa na oczyszczanie krwi oraz na kwasowość organizmu,
  • podnosi poziom energii,
  • dzięki dużej zawartości bakterii kwasu mlekowego ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit,
  • wspiera układ odpornościowy i wpływa na odbudowę flory bakteryjnej (dzięki obecności kwasu mlekowego, octowego, jabłkowego, witamin i minerałów),
  • reguluje pracę układu pokarmowego,
  • usprawnia pracę nerek i pęcherza moczowego,
  • wspomaga regenerację wątroby,
  • wykazuje również działanie uspokajające i przywraca równowagę wewnętrzną organizmu.

 

Napój z kombuchy jest polecany na:

  • odchdzanie,
  • bezsenność,
  • utratę pamięci,
  • brak apetytu,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • obniżenie cholesterolu,
  • zespół napięcia przedmiesiączkowego,
  • zespół przewlekłego zmęczenia,
  • wzmocnienie odporności,
  • uregulowanie pracy układu pokarmowego,
  • usprawnienie funkcji wątroby, nerek i pęcherza moczowego,
  • oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • artretyzm,
  • reumatyzm,
  • cukrzycę,
  • AIDS,
  • nowotwory.

Kombucha – przepis

Napój z fermentowanej herbaty jest przygotowywany w wielu regionach świata, dlatego nie ma na niego jednego, stałego i uniwersalnego przepisu.

Oto przykładowy – na 1 litr kombuchy potrzebujemy 100 gramów cukru (stężenie 10%) i 5 gramów czarnej herbaty. Gdy herbata się „naciągnie” i ostygnie, przelewamy ją do szklanej butelki lub słoika, wkładamy do niej niewielki kawałek grzybka i wlewamy około 200 ml napoju z poprzedniej fermentacji. Naczynie przykrywamy płótnem chroniącym przed zanieczyszczeniami z powietrza i odstawiamy w zacienione miejsce, gdzie w temperaturze pokojowej przebiegać będzie proces fermentacji.  Napój jest gotowy po 3−5 dniach.

Co ważne – kombuchy nie należy przygotowywać w naczyniach innych niż szklane. Podczas fermentacji wytwarzają się kwasy, które mogą spowodować korozję metalowych naczyń, rozpuścić emalię lub warstwy ochronne, a także plastik – co może prowadzić do zatrucia!

Lekko musująca, słodko-kwaśna kombucha to doskonała alternatywa dla słodzonych, mocno przetworzonych napojów gazowanych. Orzeźwia, zaskakuje smakiem, a przy okazji ma szereg dobroczynnych działań dla naszego organizmu.

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0