Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej
Strączki, a dokładnie mówiąc nasiona roślin strączkowych należą do bardzo niedocenianych produktów w Polskiej kuchni. Wielu z nas kojarzy je z uciążliwymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Ale czy zawsze musi to tak wyglądać? W dzisiejszym wpisie dowiecie się, dlaczego strączki są wartościowym składnikiem diety oraz jak najlepiej je przygotować, by uniknąć przykrych konsekwencji.
Pierwsze pytanie jakie się nasuwa to co to są strączki? Jakie produkty zaliczamy do tej grupy? Nasiona roślin strączkowych to zróżnicowana grupa jadalnych nasion otrzymywanych z roślin z rodziny bobowatych. Słyną z wyjątkowych właściwości odżywczych i licznych korzyści zdrowotnych. Jako podstawa w wielu kulturach na całym świecie, rośliny strączkowe są spożywane od wieków, co czyni je istotnym składnikiem różnych kuchni. Różnorodność dostępnych roślin strączkowych jest ogromna, co pozwala na różne ich zastosowanie. Najbardziej popularne rodzaje roślin strączkowych to:
Wielu z nas pyta czy strączki są zdrowe? Otóż tak! Nasiona roślin strączkowych cechują się licznymi pozytywnymi właściwościami, oto one:
Są naturalnie bezglutenowe – jako takie rośliny strączkowe są odpowiednie dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.
Chociaż rośliny strączkowe oferują liczne korzyści zdrowotne, to u niektórych osób po ich spożyciu mogą wystąpić objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia, gazy lub niestrawność. Z tego powodu wielu z nas z nich rezygnuje. Istnieje jednak kilka sposobów na zminimalizowanie przykrych dolegliwości, poniżej wyjaśniamy jak przygotować strączki:
Rośliny strączkowe stanowią wartościowy dodatek w naszej kuchni. Dostarczają roślinnego białka, błonnika, węglowodanów oraz licznych witamin i składników mineralnych. Pomimo ich powszechnego wykorzystywania i zastosowania, wiele osób z nich rezygnuje. Po zastosowaniu jednak odpowiedniej obróbki i technik kulinarnych, dokuczliwe objawy pojawiające są po ich spożyciu powinny zniknąć. Dlatego warto włączyć strączki jako element swojej zdrowej i zbilansowanej diety.
Jeśli soja króluje na Twoim talerzu, koniecznie przeczytaj o tofu na https://nanobiome.pl/tofu/