Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Superfoods – czy naprawdę mają zbawienny wpływ na nasze jelita i zdrowie?

Ciężka, mączna i tłusta kuchnia, która była podstawą jadłospisu jeszcze 20-30 lat temu, została w dużej mierze zastąpiona przez nieprzetworzoną i lekką żywność. Zmiana była z jednej strony efektem wzrostu świadomości Polaków na temat wpływu diety na organizm człowieka, z drugiej zaś – ciągle rozwijającej się mody na zdrowe odżywianie. Moda ta znalazła odzwierciedlenie w nazwach produktów. Na rynku pojawiły się m.in. ciasteczka mocy, odchudzające koktajle i tzw. superfoods. W naszym poradniku przyjrzymy się tym ostatnim.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym są superfoods (definicja i przykłady);
  • jakie są najlepsze superfoods;
  • czy istnieje polska superżywność.

Superfoods – co to jest?

Pojęcie superfoods powstało pod koniec XX wieku i niemal od razu wzbudziło kontrowersje wśród dietetyków. Sprawcą całego zamieszania był Aaron Moss, który w czasopiśmie Nature Nutrition właśnie w ten sposób określił produkty organiczne, mające wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Chwytliwe hasło szybko podbiło działy marketingu producentów żywności na całym świecie. Do dzisiaj jest zresztą chętnie wykorzystywane przez influencerów zajmujących się odżywianiem. Przyjrzyjmy się zatem definicji superfoods – co to jest i… czy w ogóle istnieje?

Superfoods – definicja

W pierwotnym znaczeniu słowo superfoods odnosiło się do żywności, która przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Definicja była jednak na tyle prosta i ogólnikowa, że można było pod nią podpiąć wiele produktów. Z czasem pojawiły się próby doprecyzowania znaczenia. Dzisiaj mówiąc o superżywności, mamy na myśli głównie nieprzetworzone artykuły spożywcze, które w wyjątkowo pozytywny sposób wpływają na zdrowie człowieka, a więc cechują się największą zawartością antyoksydantów i składników odżywczych.

Superfoods – przykłady

Większość produktów określanych jako superżywność nie pochodzi z Polski. Niektóre nie są nawet powszechnie znane, co oczywiście przekłada się na częstość ich spożywania w naszym kraju. Podstawą uwzględnienia konkretnych owoców i nasion na poniższej liście jest przede wszystkim ponadprzeciętna zawartość przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów. To właśnie skład sprawia, że przypisuje się im konkretne działanie prozdrowotne.

Superfoods – lista najpopularniejszych produktów

Nazwa

Główne składniki odżywcze

Najważniejsze działanie

Jagody goji

witaminy C i E, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, selen, cynk

profilaktyka chorób nowotworowych, obniżenie ciśnienia krwi

Jagody acai

witaminy C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, wapń, potas, miedź, cynk

redukcja ryzyka choroby wieńcowej i miażdżycy

Camu camu

witamina C, karotenoidy, polifenole

wzmocnienie układu odpornościowego

Siemię lniane

błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, witaminy A, C, D, fosfor, magnez, sód, potas

obniżenie poziomu złego cholesterolu, zapewnienie prawidłowej perystaltyki jelit

Nasiona chia

białko, kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, błonnik, wapń, fosfor, magnez

utrzymanie prawidłowego poziomu lipidów we krwi, pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego

Kurkuma

witaminy z grupy B, witaminy E i K, wapń, mangan, potas, żelazo

działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne

Korzeń maca

polifenole, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, cynk, miedź

wzmocnienie układu odpornościowego, redukcja ryzyka chorób nowotworowych

Lucuma

beta-karoten, witaminy z grupy B, witamina C, żelazo, potas, wapń

działanie przeciwzapalne, pozytywny wpływ na układ nerwowy

Chlorella

błonnik, witaminy z grupy B, witamina A i C, fosfor, wapń, żelazo, magnez

korzystny wpływ na układ odpornościowy i układ pokarmowy

Spirulina

witaminy z grupy B, witamina E i K, beta-karoten

wzmocnienie układu odpornościowego, działanie przeciwzapalne

 

Czy istnieją polskie superfoods? Tak, są to produkty występujące powszechnie, o zbliżonym działaniu do powyższych, ale o nieco mniejszej zawartości dobroczynnych składników. Lista jest dość długa i obejmuje m.in. aronię, jarmuż, natkę pietruszki, miód, czosnek, jagody, porzeczki czy wspomniane już siemię lniane. Ze względu na korzystny wpływ na mikrobiotę jelit do superżywności zalicza się również niektóre przetworzone produkty, takie jak kefiry i kiszonki. Umożliwiają one rozwój dobrych bakterii i drobnoustrojów w jelitach, co bezpośrednio przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne.

Czy superfoods faktycznie istnieją?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, ustalmy fakty. Z pewnością nie ma jednego rodzaju żywności, który rozwiązuje wszystkie problemy ze zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Widać to zresztą dobrze w powyższej tabeli – każdy produkt ma inny skład i wpływa na inne aspekty funkcjonowania organizmu. To właśnie witaminy i składniki odżywcze zawarte w tzw. superżywności odgrywają tu kluczową rolę. Co jednak warte podkreślenia, egzotyczne produkty nie mają na nie monopolu – spokojnie możesz je zastąpić tańszą i powszechnie dostępną żywnością.

Na uwagę zasługuje też to, że w wielu publikacjach lista superfoods jest do siebie zbliżona, a część produktów faktycznie wyróżnia się na tle innych obecnością niektórych składników odżywczych (np. jagody camu camu mają największą zawartość witaminy C spośród wszystkich owoców na świecie). Nie bez powodu zatem zostały one określone mianem superżywności.

Superfoods – czy warto? Podsumowanie

Mimo kontrowersji związanych z marketingowym wykorzystaniem pojęcia superfoods, nie należy go jednoznacznie skreślać lub uznawać za niewiarygodne. Warto jednak podejść do tematu rozsądnie, zwracając uwagę przede wszystkim na obecność witamin i minerałów w produktach, które uwzględniamy w jadłospisie. Żywność nie potrzebuje przedrostka „super”, by pozytywnie wpływać na organizm człowieka. Właśnie dlatego zadbaj o zbilansowaną dietę, niekoniecznie bazującą na modnych określeniach.

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0