Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Zarządzanie głodem – czym jest indeks sytości i jak skutecznie uwzględniać go w swojej diecie?

Otyłość jest chorobą, której główna przyczyna leży w zbyt wysokiej (nieadekwatnej do faktycznego zapotrzebowania) podaży kalorii. Wpływ na jej rozwój mają również inne czynniki, takie jak genetyka, mała aktywność fizyczna, choroby, stan psychiczny czy przyjmowanie niektórych leków. W przeciwdziałaniu otyłości kluczową rolę odgrywa odpowiednia dieta, a przede wszystkim unikanie wysoko przetworzonej, kalorycznej, ale mało sycącej żywności. W związku z tym w jadłospisie należy uwzględnić produkty o wysokim indeksie sytości.

Z tego artykułu dowiesz się:

     co to jest indeks sytości (IS);

     jakie produkty charakteryzuje niski, a jakie wysoki indeks sytości;

     jak w praktyce korzystać z IS w codziennej diecie;

     w jaki sposób indeks sytości produktów przekłada się na zdrowie człowieka.

Co to jest indeks sytości?

Indeks sytości to wskaźnik, który określa, jak długo po spożyciu posiłku o określonej kaloryczności czujemy się najedzeni. Warto zaznaczyć, że sytość nie jest zależna jedynie od wartości energetycznej produktów. Duży wpływ na nią mają również czynniki metaboliczne, hormonalne i termiczne, a także cechy posiłku (takie jak objętość czy gęstość kaloryczna). Dlaczego indeks sytości jest ważny? Odpowiedź na to jest prosta – wiedza na temat pokarmu pozwala na lepszą kontrolę głodu, zwłaszcza jeśli pojawia się on często i jest intensywny. Świadomość tego, co realnie zapewni Ci uczucie sytości, jest też ważna dla Twojego zdrowia.

Indeks sytości produktów w praktyce

W dalszej części naszego poradnika czeka Cię kilka zaskoczeń. Uczucie najedzenia zapewne kojarzy Ci się bardziej z pieczywem, makaronem i fast foodami niż pomarańczami czy jabłkami. Tymczasem indeks sytości owoców jest zwykle dużo wyższy niż w przypadku słodyczy, tłustych potraw czy popularnych przekąsek, które w reklamach przedstawiane są jako idealny sposób na zaspokojenie głodu.

Produkty o wysokim indeksie sytości

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że jedzenie o wysokim indeksie sytości nie zawiera dużej ilości tłuszczu i cukru. Są to zwykle produkty nieprzetworzone, bogate w witaminy, błonnik pokarmowy i pełnowartościowe białko. Na szczycie listy znajdują się zatem warzywa i owoce (gotowane ziemniaki, pomarańcze czy jabłka) oraz płatki owsiane. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że pełnoziarniste produkty (np. chleb i makaron) zaspokajają głód bardziej niż ich pszenne odpowiedniki.

Produkty o niskim indeksie sytości

Do produktów charakteryzujących się niskim indeksem sytości należą przede wszystkim słodycze (ciastka, batony, lody), chipsy i wysoko przetworzona żywność. Badania wskazują, że jedzenie z małą zawartością składników odżywczych wbrew pozorom nie zaspokaja skutecznie głodu. A skoro nadal jesteśmy głodni, decydujemy się na zwiększenie porcji, co w praktyce skutkuje nadwyżką kaloryczną. To z kolei stwarza ryzyko zachorowania na otyłość.

Indeks sytości – tabela

Przejdźmy do konkretów! Autorka najbardziej znanego zestawienia produktów zaspokajających głód to dr Susanna Holt. Punktem wyjścia jej opracowania jest hipoteza, że różne rodzaje żywności o tej samej kaloryczności gwarantują uczucie sytości przez dłuższy lub krótszy czas. Podstawowym odniesieniem jest w tym przypadku białe pieczywo, dla którego indeks sytości wynosi 100%. Jak w porównaniu do niego wypadają inne produkty? Sprawdź w poniższej tabeli.

Produkt

IS [%]

Produkt

IS [%]

Produkt

IS [%]

Gotowane ziemniaki

323

Ser

146

Białe pieczywo

100

Płatki owsiane

209

Biały ryż

138

Musli

100

Pomarańcze

202

Soczewica

133

Lody

96

Jabłka

197

Brązowy ryż

132

Chipsy

91

Brązowy makaron

188

Krakersy

127

Jogurt

88

Wołowina

176

Ciasteczka

120

Orzeszki ziemne

84

Winogrona

162

Biały makaron

119

Baton Mars

70

Chleb pełnoziarnisty

157

Banany

118

Pączki

68

Popcorn

154

Płatki kukurydziane

118

Ciasto

65

Jajka

150

Frytki

116

Rogalik

47

 

Pamiętaj jednak, że w zbilansowanej diecie nie chodzi wyłącznie o spożywanie produktów z wysokim indeksem sytości. Warto zatem powyższe zestawienie potraktować jako propozycję zdrowego zarządzania głodem, a nie listę dietetycznych nakazów i zakazów. Zwróć uwagę na to, że w każdej tabeli IS uwzględnione są jedynie wybrane przykłady żywności. W tej zaprezentowanej przez nas brakuje wielu produktów o wysokiej gęstości odżywczej (m.in. jarmużu, kapusty, szpinaku, marchewki) oraz korzystnym wpływie na mikrobiotę jelit (np. kefirów, kiszonek i orzechów włoskich).

Indeks sytości a zdrowie człowieka – podsumowanie

Uczucie głodu staramy się często zaspokoić tłustymi potrawami lub słodkimi przekąskami. Tymczasem badania pokazują, że jest to działanie nieskuteczne, które często skutkuje nadwyżką kaloryczną i zwiększeniem ryzyka zachorowania na otyłość. Wysoki indeks sytości jest charakterystyczny dla owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. To właśnie po nie powinniśmy sięgać, myśląc o szybkim, zdrowym i efektywnym zaspokojeniu głodu. Pamiętaj jednak, że codzienna dieta nie może opierać się jedynie na wielkości IS – uwzględnij w niej również inne produkty, dzięki którym dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Od tego zależy Twoje zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne.

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0