Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Dieta a proces zapalny - żywność to Twój sprzymierzeniec

Stan zapalny to złożona reakcja biologiczna, która odgrywa kluczową rolę w obronie organizmu przed szkodliwymi czynnikami. Podczas gdy ostre zapalenie jest normalną i korzystną częścią odpowiedzi układu odpornościowego na uraz lub infekcję, przewlekły proces zapalny odgrywa rolę w patogenezie różnych chorób. W tym artykule zagłębiamy się w znaczenie stanu zapalnego, jego przyczyny, choroby towarzyszące i wpływ diety przeciwzapalnej na organizm.

Czym jest proces zapalny?

Kiedy organizm napotyka szkodliwe, obce czynniki (taki jak wirusy, bakterie lub toksyny) lub doznaje urazu, aktywuje układ odpornościowy. Uwalniane są komórki zapalne i cytokiny, czyli substancje, które stymulują więcej komórek zapalnych. Komórki te rozpoczynają reakcję zapalną, aby „uwięzić” bakterie i inne czynniki szkodliwe lub rozpocząć gojenie uszkodzonej tkanki. Rezultatem może być ból, obrzęk lub zaczerwienienie.

Istnieją dwa rodzaje stanu zapalnego:

      Ostry stan zapalny: reakcja na nagłe uszkodzenie ciała, takie jak np. skaleczenie się. Aby zagoić ranę, organizm wysyła komórki zapalne do miejsca urazu. Komórki te rozpoczynają proces gojenia. Objawy temu towarzyszące to zazwyczaj ból lub tkliwość, obrzęk, zarumienienie skóry w miejscu urazu i uczucie ciepła.

      Przewlekły stan zapalny: Organizm nadal wysyła komórki zapalne, nawet jeśli nie ma już konkretnego zagrożenia. Przewlekły stan zapalny ma miejsce, gdy odpowiedz zapalna utrzymuje się, pozostawiając organizm w ciągłym stanie czujności. Z biegiem czasu przewlekłe zapalenie może mieć negatywny wpływ na tkanki i narządy. Na przykład w reumatoidalnym zapaleniu stawów, komórki układu immunologicznego atakują tkanki stawów, powodując stan zapalny, które pojawia się i znika. Może to powodować poważne uszkodzenie stawów objawiające się bólem i deformacjami. Objawy przewlekłego stanu zapalnego mogą być trudniejsze do wykrycia niż objawy ostrego zapalenia. Mogą one obejmować: ból, zmęczenie, gorączkę, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zmiany wagi, nawracające infekcje, ból lub sztywność stawów czy zmiany skórne.

Choroby i schorzenia związane ze stanem zapalnym

 W przypadku przewlekłego zapalenia, reakcja zapalna organizmu może w końcu zacząć uszkadzać zdrowe komórki, tkanki i narządy. Z biegiem czasu może to prowadzić do zaburzenia funkcji komórek, uszkodzenia DNA i śmierci tkanek. Wszystko to wiąże się z rozwojem wielu chorób, w tym:

      choroba Alzheimera

      astma

      nowotwór

      choroby serca

      reumatoidalne zapalenie stawów i zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa

      cukrzyca typu 2

      pogorszenie funkcji poznawczych i demencja u osób starszych

      otyłość.

Przyczyny przewlekłego stanu zapalnego

Do najczęstszych przyczyn przewlekłego stanu zapalnego należą:

      choroby autoimmunologiczne, takie jak toczeń, gdy organizm atakuje zdrową tkankę

      narażenie na toksyny, takie jak zanieczyszczenia lub odpady przemysłowe

      nieleczone ostre zapalenie, takie jak infekcja lub uraz.

Warto zwrócić uwagę na pewne czynniki stylu życia, które również przyczyniają się do stanu zapalnego w organizmie. Prawdopodobieństwo wystąpienia przewlekłego stanu zapalnego może być większe w przypadku:

      wysokiego spożycia alkoholu

      otyłości i nadwagi

      zbyt niskiej lub zbyt wysokiej aktywności fizycznej

      chronicznego stresu

      palenia tytoniu.

Dieta przeciwzapalna

 

Oparte na dowodach podejście do łagodzenia przewlekłego stanu zapalnego oraz wspierania organizmu, obejmuje między innymi stosowanie diety przeciwzapalnej. Zmiany w diecie mogą w wielu przypadkach pomóc w opanowaniu zarówno krótko-, jak i długotrwałego stanu zapalnego, chociaż ich skuteczność jako narzędzia leczenia będzie zależeć od ogólnego stanu zdrowia danej osoby i przyczyn stanu zapalnego.

Kluczowe komponenty diety przeciwzapalnej obejmują:

  • Zbilansowana dieta: osiągnięcie równowagi spożywanych makroskładników odżywczych – węglowodanów, białek i tłuszczów – ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. Nadmierne spożycie niektórych rodzajów tłuszczów czy węglowodanów, zwłaszcza rafinowanych, wiąże się z rozwojem stanu zapalnego. Dieta powinna bazować na węglowodanach złożonych, chudych źródłach białka i zdrowych tłuszczach.
  •  Kwasy tłuszczowe omega-3: Omega-3, szczególnie kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) występujące w tłustych rybach morskich, wykazują działanie przeciwzapalne poprzez wpływ na produkcję mediatorów stanu zapalnego. Warto włączyć do diety tłuste ryby morskie, siemię lniane, nasiona chia i orzechy włoskie, aby zapewnić odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych omega-3. W przypadku stosowania diet roślinnych powinno się rozważyć odpowiednią suplementację.
  • Błonnik pokarmowy: Warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik, powiązane zostały z niższym poziomem markerów stanu zapalnego. Błonnik wspiera również zdrowy mikrobiom jelitowy, który jest bardzo ważny w zachowaniu równowagi organizmu. Bakterie jelitowe wspierają rozwój oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Stanowią też element bariery jelitowej, która chroni środowisko wewnętrzne organizmu przed inwazją patogenów.
  • Pokarmy bogate w przeciwutleniacze: Przeciwutleniacze, czyli naturalne substancje, które zwalczają stres oksydacyjny – bardzo istotną przyczynę stanu zapalnego. Właściwości antyoksydacyjne mają również witaminy A, C oraz E, a także selen i cynk. Dieta przeciwzapalna powinna obfitować w różnorodne, kolorowe owoce i warzywa, zioła, przyprawy, kakao, kawę, herbatę, rośliny nasion strączkowych i orzechy.
  • Przyprawy i zioła: Niektóre przyprawy i zioła, takie jak kurkuma, imbir i czosnek, zawierają związki bioaktywne o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Warto również wprowadzić liczne zioła do swojej kuchni, które są bogate w przeciwutleniacze.
  • Nawodnienie: Prawidłowe nawodnienie wspiera ogólny stan zdrowia i może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego. Woda jest niezbędna w różnych procesach fizjologicznych, w tym w transporcie składników odżywczych i eliminacji odpadów.
4 produkty w diecie przeciw zapalnej: owoce leśne, tłuste ryby morskie, wiśnie i orzechy. O pozostałych przeczytasz w artykule.
Niektóre produkty to nasi super sprzymierzeńcy w walce z procesem zapalnym. Oto 4 z nich.

Żywność, która pomaga w walce z procesem zapalnym

Planując zakupy, warto mieć na uwadze, że niektóre produkty mogą być szczególnie pomocne w walce z procesem zapalnym. Należą do nich m.in.:

      owoce leśne – truskawki, borówki, maliny, jeżyny

      tłuste ryby morskie – łosoś, sardynki, śledź, makrela

      brokuły

      awokado

      zielone warzywa liściaste – szpinak, jarmuż, rukola

      zielona herbata

      grzyby

      winogrona

      kurkuma

      oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

      gorzka czekolada i kakao

      pomidory

      wiśnie

      orzechy – migdały, włoskie, laskowe.

Można je włączać poprzez bezpośrednie spożywanie lub można z nich zrobić koktajle! Jak skomponować przepyszne smoothie, przeczytasz w tym artykule.

 

Jakich produktów unikać?

Oprócz uzupełniania diety składnikami i produktami przeciwzapalnymi, ważne jest ograniczenie spożycia pokarmów, które mogą powodować stany zapalne i wpływać negatywnie na stan zdrowia. Ich zbyt wysokie spożycie może wiązać się z wyższym poziomem markerów stanu zapalnego we krwi, takich jak białko C-reaktywne (CRP). Produkty, które powiązano ze zwiększonym poziomem stanu zapalnego, mogą obejmować:

      żywność przetworzoną zawierającą tłuszcze trans np. słone przekąski, dania gotowe, słodycze i fast foody

      rafinowane węglowodany – biały chleb, słone przekąski, słodycze i ciastka

      smażone potrawy

      napoje z dodanym cukrem – napoje gazowane, słodka herbata i napoje energetyczne

      przetworzone mięsa – wędliny, pasztety, inne wyroby na bazie mięsa i podrobów

 Oczywiście, w racjonalnej i zbilansowanej diecie jest miejsce na te produkty. Powinny być jednak spożywane rzadko i w niewielkiej ilości. Staraj się tylko przestrzegać różnorodnej diety opartej na pełnowartościowej żywności, w tym dużej ilości owoców i warzyw. O wpływie cukru na nasz organizm posłuchasz w podcaśnie „Przy mikrofonie o mikrobiocie” w odcinku pt. Czy istnieje uzależnienie od cukru.

Zatrzymaj proces zapalny!

Proces zapalny jest naturalną odpowiedzią organizmu na uraz lub szkodliwe czynniki. Zrozumienie złożonego związku między stanem zapalnym a chorobami przewlekłymi podkreśla znaczenie przyjęcia holistycznego podejścia do zdrowia. Oparta na dowodach dieta przeciwzapalna w połączeniu z modyfikacjami stylu życia może służyć jako potężne narzędzie w zapobieganiu i leczeniu chorób związanych ze stanami zapalnymi.

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0