Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej

Logo nanobiome

Zalety wspólnego spożywania posiłków

Ludzie jedzący wspólnie posiłek

Spożywanie posiłków z rodziną i przyjaciółmi to nie tylko sposób na miło spędzony czas. Może odgrywać również ważną rolę w promowaniu ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia. Wspólne zasiadanie do posiłku sprzyja poczuciu bliskości i wzmacnia relacje, zapewniając wsparcie emocjonalne, które może mieć ogromny wpływ na zdrowie psychiczne. Korzyści z tego wspólnego doświadczenia wykraczają daleko poza stół.

Korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia

W okolicach świąt i uroczystości spędzonych z rodziną czy bliskimi, często kładzie się większy nacisk na przygotowywanie i delektowanie się świeżymi, pożywnymi, domowymi posiłkami. Dzielenie się posiłkami zachęca współbiesiadników do przygotowywania smacznych i różnorodnych potraw. Każdy członek rodziny może wnieść swój wkład w zakresie swojej wiedzy na temat lokalnych produktów, preferencji, technik kulinarnych i względów dietetycznych. Może to prowadzić do spożycia różnorodnych produktów oraz próbowania nowych połączeń smakowych. Dzielenie się posiłkami ze zróżnicowaną grupą może umożliwić kontakt z różnymi kuchniami i tradycjami. Może to poszerzyć horyzonty kulinarne, które przyczyniają się do bardziej zróżnicowanej i bogatej w składniki odżywcze diety.

            Dodatkowo, jedzenie w towarzystwie innych może pomóc w kontrolowaniu spożywanych porcji. Otoczenie bliskich często zachęca do wolniejszego, uważnego jedzenia, co pozwala lepiej rozpoznać uczucie sytości i uniknąć przejadania się. Rozmowy podczas posiłku oraz wspólnie spędzony czas mogą również odwrócić uwagę od przejadania się i ograniczyć bezmyślne podjadanie między posiłkami. To właśnie siedzenie przy wspólnym stole i dzielenie się posiłkami z rodziną i przyjaciółmi zapewnia okazję do interesujących  rozmów, śmiechu i relaksu. Interakcje te poprawiają samopoczucie emocjonalne, redukując stres i promując pozytywny nastrój. Silne więzy społeczne mogą działać jako sposób radzenia sobie z samotnością i depresją, przyczyniając się do lepszego zdrowia psychicznego. Co więcej, jedzenie wśród bliskich może stanowić system wsparcia dla osób z pewnymi ograniczeniami dietetycznymi lub celami zdrowotnymi. Przyjaciele i rodzina mogą zachęcać, wspierać oraz okazać zrozumienie, ułatwiając przestrzeganie zmian w diecie, takich jak kontrola wagi lub zdrowsze nawyki żywieniowe.

            Warto zdawać sobie sprawę, że powyższe korzyści nie stanowią reguły. Dla wielu, czas spędzony w gronie rodziny może mieć negatywny wpływ na samopoczucie oraz wywoływać niepotrzebny stres. Dlatego ważne jest kierowanie się swoim dobrem oraz zdrowiem psychicznym i otaczaniem się przy stole ludźmi, którzy mają na nas pozytywny wpływ. Co więcej, różne rodzinne imprezy, wydarzenia czy święta to dla wielu osób czas nieograniczonego jedzenia. Bardzo często dochodzi o spożywania nadmiernych kalorii pochodzących głównie z węglowodanów prostych czy tłuszczy nasyconych. Jednocześnie aktywność fizyczna ograniczana jest do minimum. Oczywiście nie ma nic złego w zjedzeniu kawałka urodzinowego tortu, czy kilku dodatkowych pierogów w Święta Bożego Narodzenia. Należy jednak pamiętać o tym, że warto zachować umiar i nie tracić kontroli.

Wpływ na mikrobiotę jelitową

Co ciekawe, jedzenie przy wspólnym stole może mieć również wpływ na naszą mikrobiotę. Zjawisku temu przyjrzała się grupa holenderskich i szwedzkich naukowców. Przeprowadzili oni obserwacje rodzin w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Według wcześniejszych badań, wzmożony kontakt z teściami w okresie świątecznym jest ważnym czynnikiem, o którym wiadomo, że wpływa zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Jednak dokładny mechanizm tego wpływu, nie jest jeszcze poznany. Uważa się, że pewną rolę może tutaj odgrywać właśnie mikrobiota jelitowa. Dlatego właśnie przeprowadzono badanie, by sprawdzić wpływ kontaktu z teściami na mikrobiom jelitowy w okresie świąt Bożego Narodzenia. W badaniu wzięło udział 28 zdrowych ochotników, od których pobrano próbki mikrobioty jelitowej 23 i 27 grudnia. Co ciekawe, wyniki mikrobioty po wspólnym świętowaniu różniły się od próbek pobranych przed Świętami. Wśród uczestników odwiedzających teściów zaobserwowano znaczny spadek liczebności wszystkich gatunków Ruminococcus, o których wiadomo, że są powiązane ze stresem psychicznym i depresją.

            Oczywiście nie powinniśmy wyciągać pewnych wniosków po jednym badaniu. Warto jednak mieć na uwadze, że mikrobiota jelitowa może pośredniczyć w pozytywnym wpływie, jakie ma spędzanie czasu przy wspólnym stole na nasze zdrowie. Potrzebne są jednak większe, bardziej rozbudowane badania, które umożliwią określenie dokładnego mechanizmu działania.

Podsumowanie

Co warto zapamiętać z powyższego artykułu? Spożywanie posiłków z rodziną i przyjaciółmi to może być coś więcej, niż tylko zwykłe spotkanie towarzyskie. Wspólne biesiadowanie może być jednym z czynników wpływających na poprawę naszego samopoczucia i stanu zdrowia. Może ono promować lepszą jakość diety, wzmocnienie więzi i poczucie przynależności, co jest niezbędne do utrzymania dobrego zdrowia. Dlatego warto poświęcić czas na dzielenie się posiłkami z bliskimi, delektując się smakami dobrego jedzenia oraz odżywiając swoje ciało i duszę.

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0