Przeszczep mikrobioty jelitowej
Rak jelita grubego jest coraz częściej diagnozowany. Czynniki ryzyka raka jelita grubego obejmują zarówno współistniejące choroby oraz styl życia. Nie bez znaczenia pozostają bakterie jelitowe.
Nanobiome – polskie badanie mikrobioty jelitowej
Rak jelita grubego jest coraz częściej diagnozowany. Czynniki ryzyka raka jelita grubego obejmują zarówno współistniejące choroby oraz styl życia. Nie bez znaczenia pozostają bakterie jelitowe.
Rak jelita grubego jest coraz częściej diagnozowany. Czynniki ryzyka raka jelita grubego obejmują zarówno współistniejące choroby oraz styl życia. Nie bez znaczenia pozostają bakterie jelitowe.
Kakao to nie tylko pyszny dodatek, to także źródło wielu składników odżywczych, posiadających szereg korzyści zdrowotnych.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) to termin określający szereg schorzeń spowodowanych gromadzeniem się tłuszczu w wątrobie, które nie są związane z wysokim spożyciem alkoholu.
Dna moczanowa to poważna i uciążliwa dolegliwość, która wynika z akumulacji kwasu moczowego w organizmie, objawiając się bólem i obrzękiem stawów? Przeczytaj i dowiedz się więcej!
Dieta MIND pełnymi garściami czerpie z basenu Morza Śródziemnego. Jakie są kluczowe grupy produktowe, które zapewnią prawidłową pracę jelit i mózgu? Przeczytaj i dowiedz się więcej!
Co łączy witaminy A, E, D i K? Dlaczego nie może zabraknąć ich w diecie? Jak zadbać o właściwą podaż tych witamin? Dowiedz się z naszego artykułu.
Dlaczego witaminy z grupy B są ważne? Jaka jest rola mikrobioty w produkcji tych składników? Dieta czy suplementy? Na te pytania odpowiadamy w artykule.
Czy wiesz, że Twoje jelita oraz mózg ze sobą rozmawiają? Właśnie tak – istnieje pomiędzy nimi unikalne i niespotykane połączenie, które określa się jako oś jelito-mózg. To wyjątkowa sieć komunikacyjna, dzięki której oba organy wymieniają się informacjami i wpływają na siebie nawzajem.
Dieta a proces zapalny – żywność to Twój sprzymierzeniec Stan zapalny to złożona reakcja biologiczna, która odgrywa kluczową rolę w obronie organizmu przed szkodliwymi czynnikami.
Tofu – pełne wartości odżywczych i zdrowotnych właściwości Tofu od lat stanowi podstawę diet wegetariańskich i wegańskich. Jednak ostatnio zyskało również popularność poza kręgami osób
Spożywanie posiłków z rodziną i przyjaciółmi to nie tylko sposób na miło spędzony czas. Może odgrywać również ważną rolę w promowaniu ogólnego zdrowia i dobrego
Skóra jest naszym największym organem. Pomimo, że ich nie widać, to zamieszkała jest przez biliony mikroorganizmów, takich jak bakterie, grzyby czy wirusy. Te mikroskopijne formy
Wielokrotnie podkreślaliśmy, jak ważny jest zrównoważony i zróżnicowany mikrobiom jelitowy. I słusznie! Bakterie jelitowe pełnią mnóstwo istotnych funkcji w naszym organizmie, od zaangażowania w trawienie,
Nietolerancja histaminy bywa mylona z alergią pokarmową czy migreną. Dzieje się tak, ponieważ dotyczy ona bardzo często produktów, które również mogą wywoływać te choroby. Czym
Koktajle są fantastycznym dodatkiem do diety ze względu na liczne korzyści zdrowotne i ich wszechstronność. Nie zapomnij również o szybkim i łatwym przygotowaniu. Jest to
Zdrowa i zbilansowana dieta wegańska – to takie proste! Od lat diety roślinne zyskują coraz większą popularność i grono fanów. Jednocześnie nie brakuje jednak przeciwników,
Strączki, a dokładnie mówiąc nasiona roślin strączkowych należą do bardzo niedocenianych produktów w Polskiej kuchni. Wielu z nas kojarzy je z uciążliwymi dolegliwościami ze strony
Co roku liczba osób z cukrzycą typu 2 wzrasta. Nie jest to choroba śmiertelna, jednak zaniedbana, może prowadzić do tragicznych skutków. Chorobę tę można jednak
Tłuszcz w diecie od zawsze był tematem spornym. Co chwilę w mediach widzimy informacje, że powinniśmy go ograniczać, bo jest szkodliwy. Jednocześnie sławę zyskują diety,
Gluten oraz dolegliwości z nim związane od lat stanowią bardzo medialny temat. Tylu co zwolenników, tylu znajdziemy i przeciwników tego białka zbożowego. A co na
Od lat dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych. W wielu rankingach zajmuje zaszczytne miejsce na podium. I słusznie! Badania pokazują, że stosowanie jej
Pomimo, że nie jest jednostką chorobową, insulinooporność może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Jest to złożony stan, w którym organizm nie reaguje prawidłowo na insulinę,
Wielu z nas sądzi, że migrena jest jednoznaczna z bólem głowy. Jednak każdy, kto chociaż raz jej doświadczył, nie zgodzi się z tym stwierdzeniem. Dolegliwości
Otyłość to prawdziwa epidemia w dzisiejszych czasach. Coraz więcej dorosłych, jak i dzieci zmaga się z nadmierną masą ciała. Otyłość to czynnik ryzyka dla wielu
Choroby neurodegeneracyjne dotykają miliony osób na całym świecie. Jest to poważne zagrożenie dla starzejącego się społeczeństwa. Ryzyko wystąpienia tych chorób zwiększa się wraz z wiekiem.
Problemy z nadprogramowymi kilogramami to zmora naszych czasów. Życie w biegu, stres, niezdrowe jedzenie, mało ruchu – to tylko kilka przyczyn, dlaczego tak wielu z
Choroby zapalne jelit (ang. inflammatory bowel diseases, IBD) to przewlekły stan zapalny układu pokarmowego, zazwyczaj w obrębie jelit. Ich przyczyn upatruje się w czynnikach genetycznych,
Coraz częściej słyszymy o probiotykach. Opanowały już one media i reklamy. Dostępne są w aptekach, drogeriach, ale i na półkach sklepowych. Czym natomiast są prebiotyki?
Pośpiech, goniące terminy i permanentny brak czasu – coraz częściej towarzyszą nam one w codziennym życiu. Z powodu zbyt wielu obowiązków, bardzo często stawiamy naszą
Bariera jelitowa jest wyjątkową, złożoną strukturą, która chroni nasz organizm przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Mówi się o niej od stosunkowo niedawna, jednak ma ona
Bardzo często nie przywiązujemy do niego zbyt dużej uwagi, a ma on kluczowe znaczenie dla zdrowia organizmu. Sen to podstawowa funkcja, która pozwala ciału i
Jedzenie stanowi dla nas źródło energii. Oprócz tego, dostarcza nam niezbędnych mikroelementów, takich jak witaminy oraz sole mineralne. Są one potrzebne, do prawidłowego funkcjonowania naszego
Zaburzenia odżywiania to bardzo często trudny i pomijany temat. Miliony ludzi na świecie cierpią na zaburzenia odżywiania, jednak trudno o dokładne statystyki. Wbrew pozorom nie
Rosnąca świadomość konsumentów dotycząca szkodliwości cukru obecnego w diecie przyczyniła się do znacznego wzrostu spożycia jego zamienników, które wydają się być znacznie lepszą alternatywą dla
W ostatnich latach niezwykle szybko wzrasta liczba publikacji naukowych dotyczących roli mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka. Obecnie wiadomo, że wpływ mikroflory jelit nie ogranicza
Okresowy post to sposób żywienia, który w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością. Badania pokazują, że taki schemat jest sposobem na skuteczne kontrolowanie wagi
Dla zdrowia człowieka najkorzystniejsze są nieprzetworzone produkty, charakteryzujące się wysoką gęstością odżywczą, np. surowe owoce i warzywa. Gotowanie, mrożenie czy smażenie wpływa niekorzystnie na witaminy
Odchudzanie jest procesem, który wymaga czasu i przemyślanej strategii. Często jednak chęć szybkiego zrzucenia dodatkowych kilogramów sprawia, że aktywność fizyczna i zbilansowana dieta są zastępowane
Negatywny wpływ papierosów na układ oddechowy jest powszechnie znany, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to zaledwie część konsekwencji wynikających z palenia. Zdrowie człowieka
Z roku na rok suplementy diety cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Mimo że składniki odżywcze są na wyciągnięcie ręki w standardowych produktach żywnościowych, często sięgamy
W wielu z naszych poradników wskazywaliśmy na istotną zależność między florą bakteryjną jelit a zdrowiem psychicznym i fizycznym człowieka. W tym poruszymy nieoczywisty temat –
Owoce i warzywa czy suplementy? Pytanie postawione w taki sposób często pojawia się w nagłówkach artykułów dotyczących zbilansowanej diety. Sugestia, że jedno wyklucza drugie, jest
Codzienna dieta składa się z produktów spożywanych w różnej formie: surowych, gotowanych, pieczonych, smażonych lub grillowanych. Staramy się urozmaicić swoje posiłki, często nie myśląc o
Otyłość jest chorobą, której główna przyczyna leży w zbyt wysokiej (nieadekwatnej do faktycznego zapotrzebowania) podaży kalorii. Wpływ na jej rozwój mają również inne czynniki, takie
Alkohol na stałe zadomowił się w naszym życiu. Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie bez niego imprez czy uroczystości rodzinnych. Mamy ponadto swoje rytuały, takie
Ciężka, mączna i tłusta kuchnia, która była podstawą jadłospisu jeszcze 20-30 lat temu, została w dużej mierze zastąpiona przez nieprzetworzoną i lekką żywność. Zmiana była
Decyzję o zmianie diety podejmujemy zwykle wtedy, gdy chcemy schudnąć, przytyć lub po prostu zacząć zdrowo się odżywiać. Głównym aspektem, na który zwracamy wówczas uwagę,
Jednym z głównych wyzwań sezonu urlopowego jest spakowanie walizki. Przygotowujemy się na różne warianty pogodowe, zabieramy ulubione zabawki dzieci, a na koniec próbujemy dorzucić kilka
Ścisła zależność między zdrowiem fizycznym a stanem psychicznym człowieka była oczywista już na początku pierwszego tysiąclecia. To w końcu z ust rzymskiego satyryka, Juwenalisa z
Mikrobiota człowieka to ogół mikroorganizmów żyjących w jego organizmie, np. w jamie ustnej, drogach oddechowych, na skórze lub w układzie pokarmowym. Wbrew pierwszemu skojarzeniu nie
Mimo, że większość z nas lubi lato, czasami temperatura na zewnątrz nie pozwala swobodnie funkcjonować. Szukamy wtedy sposobów na ochłodzenie organizmu, sięgając w pierwszej kolejności
W ciągu ostatnich kilku lat kombucha powróciła na salony, podbijając serca miłośników zdrowego odżywiania. Dziś możemy ją kupić w niemalże każdym sklepie w różnorodnych wariantach
Dziś w niemalże każdej rozmowie czy reklamie dotyczącej szeroko pojętego zdrowego odżywiania pojawia się wątek błonnika pokarmowego. W główniej mierze mówi się o tym, że
Odgrywa ważną rolę w regulacji metabolizmu i zapobieganiu przewlekłym chorobom gastroenterologicznym i metabolicznym. Błonnik pokarmowy, bo o nim mowa, ma również duży wpływ na stan
Rytm dobowy i higiena snu – warto o nie dbać! Regularne pory posiłków, dbałość o odpowiednią ilość snu oraz prowadzenie uporządkowanego trybu życia to nasi
Wiosna i lato to szparagi w duecie z młodymi ziemniaczkami, jesień i zima to dynie, warzywa korzeniowe i gęste zupy – tak wygląda sezonowe menu
Mikrobiota jelitowa często bywa utożsamiana z narządem fizjologicznym wpływającym na stan zdrowia gospodarza – nie ma w tym ani odrobiny przesady, bo tryliony mikrobów zamieszkujące
Każdego dnia w Twoich jelitach toczy się ciężka praca, niczym w fabryce – trwa sprawne trawienie pokarmów, wchłanianie ich do Twojego krwioobiegu i wydalanie ich
Już w trakcie życia płodowego człowieka w jelitach kształtuje się flora bakteryjna. Dla noworodka odgrywa ona znaczącą rolę, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój organizmu. Mikrobiota
Jest nazywana „czarnym złotem”, ma właściwości pobudzające, a jej aromatyczny zapach intensywnie działa na zmysły. To oczywiście kawa, która cieszy się wielką popularnością. Influencerzy witają
W jelitach każdego z nas kryją się prawdziwe skarby. O czym mowa? Oczywiście… o mikrobiomie! Każdy z nas nosi w sobie około 100 bilionów mikrobów
Wyobraź sobie świat, w którym żyje ponad 1000 gatunków mikroorganizmów. Codziennie aktywnie działają, by spełnić swoje zadania, czyli zachowanie zdrowia, wzmocnienie odporności i utrzymanie dobrej
Z artykułu dowiesz się jakie badania warto wykonywać profilaktycznie, zwłaszcza gdy zbliża się wiosenny przegląd ciała.
Jak wystartować po przebudzeniu? NANOBIOME podpowiada jak powinien wyglądać zdrowy początek dnia. Poznaj nasze wskazówki!
Mówi się, że jelita to nasz drugi mózg – w tym stwierdzeniu nie ma krzty przesady, ponieważ mikroorganizmy żyjące w naszych jelitach mają ogromny wpływ
Serwują je popularne restauracje, znani szefowie kuchni dzielą się przepisami w programach śniadaniowych, a do swojej diety włączają je zarówno celebryci, jak i wszyscy ci,
Nadużywanie antybiotyków silnie wpływa na skład mikrobioty jelitowej, a w konsekwencji pomoże powodować nawet otyłość. Dowiedz się jak to się dzieje.
Z tego artykułu dowiesz się: ile pić wody dziennie, co wpływa na nawodnienie organizmu, jaką wodę wybierać, komu nie służy woda gazowana, jak picie wody oddziałuje na jelita.
Aby prawidłowo dbać o swój układ pokarmowy nie należy ograniczać się wyłącznie do zdrowej diety. Twoje jelita podziękują Ci także za każdą, nawet najmniejszą aktywność
Pierwszą metodą badawczą, której zadaniem była identyfikacja bakterii żyjących w jelitach, jest mikrobiologia klasyczna, czyli tak zwany posiew kału. Ówcześni mikrobiolodzy badali środowisko jelit w
Jelita odgrywają ogromną rolę w życiu każdego człowieka. Jako część układu immunologicznego, odpowiadają za naszą odporność na infekcje. Choć jeszcze niedawno znana nam była jedynie
Wiele wybieranych przez nas produktów pochodzi z eksportu. Transport takich towarów wiąże się z produkcją bardzo dużej ilości dwutlenku węgla i ogromnym zużyciem paliwa. Jednak
W ostatnich latach daje o sobie znać coraz więcej patologii związanych z mikrobiomem jelitowym w związku z intensywną zmianą stylu życia społeczeństwa. Niektóre nawyki narażają
Żyjąc w wielkim mieście narażeni jesteśmy na ogromną ilość bodźców, które mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Bardzo często związane są one z dużym stresem
Jelito to część układu pokarmowego. Na jego powierzchni znajdują się liczne pofałdowania, kosmki oraz mikrokosmki, a jego obszar stanowi aż 500m2 (dla porównania powierzchnia skóry wynosi 2m2). Jelito dzieli się na…
Kiedy przychodzimy na świat, nasz noworodkowy układ pokarmowy jest niemal sterylny. Poszczególne bakterie zaczynają kolonizować jelita w kontakcie ze środowiskiem zewnętrznym.